E-commerce. Nog niet zo lang geleden vonden veel ondernemers dat het niets voor hen was, of in alle geval toch niet veel meer dan een extraatje bovenop hun fysieke winkel. Anderen zien al veel langer in dat e-commerce groei en omzet groei hand in hand gaan.
Dat er een pandemie nodig was om het potentieel van online winkelen en webshops nog eens dik in de verf te zetten, is jammer. Maar het heeft er in elk geval voor gezorgd dat wie nog niet op de e-commerce trein zat nu wakker geschud is.
In deze post lees je waarom je in e-commerce groei moet investeren en wat de lange termijn meerwaarde is van een e-shop.
Laat geen online omzet liggen: denk digitaal
Als ondernemer moet je flexibel zijn, open staan voor vernieuwing en altijd klaar staan om nu te handelen om straks de vruchten te plukken. Sommige trends en evoluties kan je vrij makkelijk voorspellen, andere komen totaal onverwacht, zoals een pandemie bijvoorbeeld. Zoiets blaast je van je sokken en dwingt je om na te denken over een strategie die er kan voor zorgen dat je ook in tijden van restricties en lockdowns je omzet niet ziet crashen.
Wie al een webshop had, profiteerde in de meeste gevallen meteen van de sterke e-commerce groei. Anderen zetten inderhaast een webshop online om toch maar de schade te beperken. Maar –horen we je hardop denken – wat na de pandemie? Hoe relevant is die webshop dan nog? Is er dan nog altijd sprake van die sterke e-commerce groei?
Iedereen aan het online shoppen!
Wie nog altijd niet overtuigd was van het gemak van online shoppen, heeft er intussen – misschien zelfs noodgedwongen – kennis mee gemaakt. Uiteraard verschuift het koopgedrag naarmate er ook weer fysiek kan gewinkeld worden, maar eenmaal bekeerd tot het gemak van online winkelen, draai je niet zomaar de knop terug om. Online shoppers blijven online shoppen, net zoals ze zich in normale tijden ook fysiek naar de winkel begeven. Kortom, het is slim om beide kanalen te optimaliseren.
E-commerce groei: de ene sector is de andere niet
Maar hoe kan ik als kapper of pedicure belang hebben bij een e-shop? Toegegeven, voor wie diensten levert is een e-shop minder evident, tenslotte ben jij de meerwaarde en ‘het product’. Anderzijds heeft deze pandemie ons geleerd dat je out-of-the-box moet leren denken. Cocktail bars die ineens meeneem cocktails lanceerden, Tomorrowland dat een succesvolle digitale editie uit de grond stampte, noem maar op.
Het zijn dingen waarvan je in eerste instantie niet denkt dat er online omzet in zit. Toch was de digitale editie van Tomorrowland in een mum van tijd uitverkocht én zorgde de geniale zet van de organisatie om exclusieve en limited edition merchandise in complementaire verkoop aan te bieden voor een pak extra omzet.
Kortom, klanten die je kennen als een ervaren kapper of pedicure, hebben vertrouwen in je expertise. Dat vertrouwen helpt je om online complementaire producten aan te bieden. Wat denk je van een persoonlijk samengesteld voet-verwenpakket? Of een selectie haarverzorgingsproducten die je klanten helpt om de periode tussen twee kappersbezoeken zonder bad hair days te overbruggen? Het lijkt niet evident, maar dat was een virtuele Tomorrowland-wereld creëren ook niet. Naast extra omzet, helpt investeren in een gezonde e-commerce poot in het verder uitbouwen van je merk en je (online) reputatie. Als je het ons vraagt, kan diversifiëren nooit kwaad.
E-commerce groei: ook voor jou?
We gaan niet beweren dat iedereen meteen een webshop uit de grond moet stampen, maar het kan nooit kwaad om na te denken over hoe een e-shop je digitale aanwezigheid én omzet kan versterken. De 2020 klant is hybride en gaat naadloos over van fysiek winkelen naar digitaal en omgekeerd. Daar moet je als ondernemer gebruik van maken. Het moment is nu!
Online winkelen heeft toekomst en de e-commerce groei zet zich verder. Wil je een webshop laten maken? WebKrunch heeft de expertise en begeleidt je met praktisch advies om je online nóg sterker te laten staan.