Domeinnaamfraude: trap niet in de val.
Bespaar jezelf kopzorgen – én geld – met deze tips.

 
webkrunch blog domeinfraude trap niet in de val

Domeinnaamfraude: misschien kreeg je er al wel mee te maken. Plots valt er een e-mail in je mailbox van iemand die beweert dat hij jouw domeinnaam bezit.

Ook mogelijk: er wordt verteld dat een concurrent jouw domeinnaam wil registreren, maar met een andere extensie zoals .eu of .info.

Het riedeltje is altijd hetzelfde. Als je niet betaalt, ben je jouw domeinnaam kwijt of geef je jouw concurrent een straf cadeau.

Betalen of niet betalen: dát is de vraag

Natúúrlijk is de oplossing eenvoudig, althans volgens de e-mail: betalen! De afzender vraagt jou om een som over te schrijven op zijn rekening. Zo blijft je domeinnaam in jouw bezit, of kaap je de alternatieve domeinnaam weg van je concurrent.

Klein probleempje: de claim die gemaakt wordt in de mail, is vals. Een vorm van oplichting, uitgewerkt door handige fraudeurs.

Zó herken je domeinnaamfraude

De fraude gaat altijd op dezelfde manier in z’n werk:

  1. Je krijgt een brief, mail of telefoon zonder dat je erom vroeg. Die is bovendien vaak dreigend van toon.
  2. De persoon of het bedrijf is niet bekend bij DNS Belgium, de Belgische domeinnaamregistrator.
  3. Het bedrag dat je moet betalen is véél hoger dan de marktconforme prijs.

Dit kan je doen tegen domeinnaamfraude

Vertrouw je het zaakje niet, maar wil je toch 100% zeker zijn dat de claim in de mail vals is? Surf dan naar www.dnsbelgium.be. Daar kan je meteen zien wie de rechtmatige eigenaar is van een bepaald domein.

Enkele makkelijke ingrepen helpen je om domeinnaamfraude te voorkomen.

  1. Zorg dat al je medewerkers op de hoogte zijn van dit type fraude.
  2. Vertrouw geen enkele onbekende aanbieder. Schrijf je in bij het Bel-Me-Niet-register zodat je niet herhaaldelijk gecontacteerd wordt.
  3. Denk na. Ga niet meteen akkoord of laat je niet onder druk zetten. Eerst checken, dan beslissen.

Als je in communicatie gaat met de aanbieder, zorg dan voor een stevige paper trail. Zo kan je achteraf niet in gebreke gesteld worden.

  • Verstuur alle brieven aangetekend.
  • Maak klachten of bedenkingen schriftelijk over.
  • Onderteken de brieven niet met je handtekening – die zou wel eens misbruikt kunnen worden.

Ik heb toch betaald. Wat nu?

De mensen achter dit type fraude, gaan steeds slim te werk. Het is niet eenvoudig om ze op te sporen en vaak opereren ze vanuit het buitenland. Resultaat: de kans bestaat dat je jouw centen niet terug ziet.

Betekent dat dan dat je niets kan ondernemen? Helemaal niet. Win advies in bij een advocaat om te kijken welke stappen je kan zetten.

Bewaar alle communicatie en wees niet bang om telefoongesprekken met de aanbieder op te nemen als bewijs. Dat kan van pas komen als het toch tot een rechtszaak komt.

Verwittig de autoriteiten – of WebKrunch, natuurlijk

Daarnaast verwittig je natuurlijk de autoriteiten en leg je klacht neer. Dat doe je rechtstreeks bij de Cybercrime-unit van de federale politie via www.ecops.be.

Als jouw webhosting gebeurt via WebKrunch, is het nog makkelijker. Vraag ons kort om advies en je weet meteen waar je aan toe bent. Nóg een voordeel van samenwerken met WebKrunch ?.

Webkrunch jan van hove

Jan Van Hove

Jan hangt al even rond op het internet. Op zijn veertien jaar waagde hij zich aan het ontwerp van websites en vanaf toen is hij door het web gebeten. Meer nog. Sinds de oprichting van zijn bureau WebKrunch in 2011 deelt hij die passie en kennis met anderen in trainingsessies op maat of lezingen aan grotere groepen.

Bekijk alle blogartikelen van Jan Van Hove

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact