Facebook stormt je trommelvliezen binnen.
Video’s meteen afspelen mét geluid…

 
webkrunch blog facebook stormt je trommelvliezen binnen videos meteen afspelen mét geluid is dat wel een slim idee

Facebook video’s: je ontsnapt er niet meer aan

Je hebt het vast al gemerkt als je door je Facebook-app gaat. Telkens wanneer je een video tegenkomt, begint die meteen te spelen – inclusief geluid. In tegenstelling tot vroeger, waar je de keuze had om de video’s die je interesseerden aan te klikken, en de rest simpelweg niet startte.

Die tijd is dus voorbij. Waarom? Omdat Facebook beslist heeft dat zelfs het moeten aanklikken van een video een drempel kan zijn. En drempels wegwerken voor een optimale beleving, dáár zijn ze bij Facebook bijzonder goed in.

Je beleving verbeteren. En, is ’t gelukt?

De redenering achter deze aanpassing is dus eenvoudig: de app beter maken, nog meer interactie uitlokken en op die manier het product versterken.

Ook op het gebied van reclame biedt dat voordelen. Adverteerders die merkten dat hun filmpjes niet werden aangeklikt, zijn gerustgesteld. Zij hebben nu een extra kans om de aandacht van hun doelpubliek te vangen.

En, laat ons eerlijk zijn: ook jij profiteert ervan. Want je krijgt content te zien die je misschien wél interesseert, maar waar je eerst niet op geklikt zou hebben. Een goede zet op alle fronten dus. Of niet?

Het risico met Facebook video’s

Toch zitten er verschillende keerzijden aan deze aanpak. En die beginnen met één vaststaand feit. Nu Facebook ingeburgerd is en een vaste waarde wordt in het leven van elke dag, begint er zich ook een – toegegeven, voorlopig relatief beperkte – tegenbeweging te ontwikkelen.

De nogal invasieve technieken van Facebook zijn voor verschillende mensen storend. En vooral: nogal doorzichtig. Het eindigt namelijk niet bij de zelfstartende video’s. Denk daarbij ook aan andere nieuwigheden zoals:

  • ongevraagde jaaroverzichten
  • vriendschapsoverzichten
  • speciaal uitgewerkte thema’s op feest- of herdenkingsdagen

Elk van deze dingen wordt bovenaan de tijdlijn gefloept. Ongevraagd.

Het is geen geheim dat digital natives een gebruiksvriendelijke app appreciëren, maar ook weigerachtig staan tegenover opdringerige media. En opdringerigheid is hier wel degelijk aan de orde.

Kijk! Kijk! Kijk! Een conclusie (zonder geluid)

Begrijpen we de beweegredenen achter het automatisch starten van video’s mét geluid? Zeker, zowel vanuit het oogpunt van Facebook zelf, maar ook vanuit de positie van marketeer en adverteerder. Ook voor de gebruiker kan het een absolute meerwaarde zijn.

Maar in de voortdurende strijd naar méér gebruikers en méér gebruik, dreigt Facebook stilaan een grens te overschrijden. Door de indringende technieken komt ook een tegenbeweging op gang. Die niet gediend is met de hyperaanwezigheid. En daardoor dreigt af te haken.

Je ziet: Facebook gebruiken kan leuk zijn, maar net als alle bedrijven let Facebook beter op dat het zijn publiek niet als gebruiksvoorwerpen begint te bekijken. Want een app die alles voor je bepaalt, wat heb je daar aan?

Slim ondernemen online met Facebookmarketing die alle mogelijkheden gebruikt zonder je publiek te vervelen? Webkrunch weet raad: contacteer ons.

Webkrunch jan van hove

Jan Van Hove

Jan hangt al even rond op het internet. Op zijn veertien jaar waagde hij zich aan het ontwerp van websites en vanaf toen is hij door het web gebeten. Meer nog. Sinds de oprichting van zijn bureau WebKrunch in 2011 deelt hij die passie en kennis met anderen in trainingsessies op maat of lezingen aan grotere groepen.

Bekijk alle blogartikelen van Jan Van Hove

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact