Malafide webshops
en hoe úw webshop 100% in orde is met de wet

 
webkrunch blog handen omhoog of ik shop malafide webshops en hoe uw webshop in orde is met de wet

Een opvallend vorige deze week: de politiek zou een zwarte lijst van malafide webshops willen publiceren op de website van de FOD Economie. De reden: de sterke stijging in klachten rond frauduleuze praktijken bij onlinewinkels. De meest voorkomende klachten in 2016 en 2017 waren:
– het niet leveren van producten
– het niet verlenen van de beloofde diensten
– algemene frauduleuze praktijken

“Stop that webshop!”

Tijd voor actie, dus. Er wordt gepleit voor een openbare publicatie van een zwarte lijst én een Europees kwaliteitslabel voor webshops.

Bovendien zou een nauwere samenwerking van de FOD Economie, de hostingproviders en de kredietkaartmaatschappijen ook moeten leiden tot een grotere screening én een snellere sluiting van niet te vertrouwen webshops.

Goed geregeld

Goed, we weten allemaal hoeveel tijd er verstrijkt tussen het idee en de eigenlijke wet. Dus het is niet zeker dat dit voorstel ook écht werkelijkheid wordt.

Maar toch: wij vonden geen mooier moment dan dit om nog eens te benadrukken waaraan jouw webshop moet voldoen om écht in regel te zijn met de wetgeving.

Negen om niet te negeren

WebKrunch presenteert: de 9 geboden voor een webshop die wettelijk in orde is. Negen dingen die écht op uw webshop moéten staan. Hebt u alle onderstaande puntjes afgevinkt? Dan kunt u gerust zijn. En uw klanten ook.

1. Uw gegevens

Da’s duidelijk! Maar wat moet er precies op je webshop staan?

  • Naam en rechtsvorm van je vennootschap
  • Je adres, btw-nummer en ondernemingsnummer
  • Je RPR-locatie
  • Je e-mailadres
  • Je telefoonnummer (niet verplicht, maar kom, dat is toch een minimum?)

2. De kenmerken van het product dat je verkoopt

Je klant moet (én wilt!) weten wat hij koopt. Schrijf alle informatie over je producten goed uit, voeg foto’s bij. Eerlijke foto’s, dat spreekt voor zich.

3. De prijs en extra kosten

Vermeld de prijs van je diensten of producten – inclusief btw! Extra kosten moeten vóór check-out duidelijk gecommuniceerd worden.

4. Info over levering, betaling en uitvoering

Makkelijk: leg zo helder mogelijk uit wanneer je levert, hoe er betaald kan worden en hoe alles in zijn werk gaat. Let op: je bent wettelijk verplicht om binnen de 30 dagen te leveren!

5. Herroepingsrecht

Je klanten hebben een wettelijk herroepingsrecht van 14 dagen na hun aankoop. Dat moet duidelijk vermeld worden (niét alleen in je algemene voorwaarden). Op elke pagina moet je een aparte link naar de herroepingstermijn invoegen.

6. Cookies en andere GDPR-verplichtingen

Koekjes en de Grote Vriendelijke Reus? Eeeh, nee, niet bepaald. Privacy en online veiligheid worden steeds belangrijker. Zorg er dan ook voor dat je hier volledig mee in regel bent. Hoe? Door deze aparte blog te lezen, natuurlijk!

7. Geen aangevinkte opties

Vraag je jouw klant om je privacy policy en je algemene voorwaarden goed te keuren? Dan mag het vakje dat hij moet aanvinken, niét op voorhand aangevinkt staan. Je klant moet doelbewust en volledig zelfstandig zijn toestemming geven.

8. De knop met bestelling met betalingsverplichting

Je moet natuurlijk de aankoop van je klant finaliseren. Als hij op het punt staat om te bestellen en betalen, moet hij dat finaliseren met een bestelknop, inclusief vermelding van de betalingsverplichting.

9. Toesturen van informatie

Je bent verplicht om je klant een samenvatting te sturen die alle info bevat over de koop.

Ziezo. 9 vakjes aangevinkt? Dan ben je de trotse bezitter van een webshop die 100% wettelijk in orde is. En loop je geen risico om ooit op de zwarte lijst van malafide webshops te geraken.

Bon, wil je écht zeker zijn? Dan bel je Alain. Die werkt hier bij ons. En is als waterdichtewebshopwizzard dé specialist die je moet hebben voor je webshop. Probeer het: contacteer ‘m nu!

Webkrunch jan van hove

Jan Van Hove

Jan hangt al even rond op het internet. Op zijn veertien jaar waagde hij zich aan het ontwerp van websites en vanaf toen is hij door het web gebeten. Meer nog. Sinds de oprichting van zijn bureau WebKrunch in 2011 deelt hij die passie en kennis met anderen in trainingsessies op maat of lezingen aan grotere groepen.

Bekijk alle blogartikelen van Jan Van Hove

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact