Wat is responsive webdesign en wat levert het op?

 
webkrunch blog wat is responsive webdesign en wat levert het op

Onder zaakvoerders is de term tegenwoordig bon ton. Onder webdesigners is het al lang regel en geen uitzondering meer. En de gebruiker? Die knapt zonder meer af op een website die op het kleine scherm van de smartphone niet leesbaar is. Wat responsive webdesign juist is? Het begrip zegt het zelf: een website die zich qua design aanpast naar de gebruiker of het toestel waarop de site wordt bekeken.

Dé norm voor mobiele bezoekers

Responsive webdesign is in het leven geroepen om de mobiele gebruiker op zijn wenken te bedienen. Vergis je echter niet: het is geen gimmick, maar van bij het begin een must. Enkele jaren geleden was de groep mobiele gebruikers in België nog beperkt. Vandaag beschikt 1 op 3 Belgen over een eigen smartphone. Het is dus héél aannemelijk dat vele van je websitebezoekers via een mobiel apparaat binnenkomen. Dat die potentiële klanten liefst even op je website blijven hangen, moeten we jou niet vertellen. Dus is het belangrijk dat je website op alle toestellen even makkelijk en snel consulteerbaar is. Net die behoefte kan je vervullen door responsive design.

Enkele voorbeelden van responsive webdesign

Een responsive website past zijn layout aan aan de grootte van het scherm. Op een laptop of pc staan de elementen naast elkaar geschikt, maar op een smartphone verschijnen ze bijvoorbeeld onder elkaar. Ook wordt de navigatiewijze wat aangepast: waar we op het ene scherm met onze muis klikken, maken die kleine knoppen op de tablet plaats voor grotere varianten. Het swipen wordt ingezet op mobiele toestellen en menu’s worden verkort. Soms gaat het nog verder, en wordt de content an sich afgezwakt. Zodat tablet- en smartphonegebruikers niet worden afgeleid door té veel informatie. De techniek vertrekt dus van één website die geschikt is voor àlle toestellen én toegankelijk is op alle platformen (iOS, Android, Windows, BlackBerry).

Wat heb je eraan als bedrijf?

Eén website die zich aanpast voor alle mogelijke gebruikers. Dat biedt ook voordelen voor anderen. De web designer is bijvoorbeeld niet meer belast met het ontwerpen van een nieuwe mobiele website of aparte app. Ook de content manager van de website heeft een voetje voor: slechts één website onderhouden en google optimaliseren. Winst in tijd én in budget!

Bovendien zijn er nog heel wat data beschikbaar die de surfervaring voor gebruikers nog kan verbeteren. Het is bijvoorbeeld makkelijk te achterhalen waar de potentiële klant zich bevindt of op welk tijdstipt hij online is. Met die parameters kan je de content die je toont op je website nog beter aanpassen, waardoor de bezoeker geneigd is om – telkens weer – voor jou te kiezen.

Hoog tijd dus om responsive webdesign op jouw bedrijfswebsite of e-shop toe te passen. Contacteer ons meteen voor een vrijblijvend gesprek – en offerte!

Webkrunch jan van hove

Jan Van Hove

Jan hangt al even rond op het internet. Op zijn veertien jaar waagde hij zich aan het ontwerp van websites en vanaf toen is hij door het web gebeten. Meer nog. Sinds de oprichting van zijn bureau WebKrunch in 2011 deelt hij die passie en kennis met anderen in trainingsessies op maat of lezingen aan grotere groepen.

Bekijk alle blogartikelen van Jan Van Hove

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact