Als digital marketeers staan we er bij WebKrunch soms niet bij stil dat voor ons alledaagse termen niet altijd even duidelijk zijn voor onze klanten, zoals het verschil tussen landingspagina en blog. Uiteraard vind je veel informatie terug op onze Wiki pagina, waar we ons jargon oplijsten met een woordje uitleg. Maar, af en toe mag het wat meer zijn, toch? Zoals wat extra duiding bij het verschil tussen landingspagina’s en blogs. Kwestie van met wat meer kennis het nieuwe jaar in te zetten.
Een belangrijk verschil: landingspagina en blog
Eigenlijk is het heel normaal dat een term als landingspagina verwarring veroorzaakt. Want wat is een landingspagina? Eigenlijk is het niets meer dan de pagina waar een bezoeker op ‘landt’ als hij of zij je website binnenkomt. Hopla. Hier begint de miserie! Want kan een bezoeker dan ook niet op een blog pagina landen? Jawel, maar, eerlijk, als online marketeers het over een landingspagina hebben, dan bedoelen ze dat eigenlijk net een tikje minder algemeen dan wat we hier net omschreven hebben. Tijd voor klare taal!
Wat is een landingspagina?
Of misschien beter gezegd, wat bedoelt iemand meestal als hij het over een landingspagina heeft? Een landingspagina wordt gecreëerd met een specifiek, commercieel doel voor ogen. Je wil met andere woorden dat wie op een landingspagina terecht komt, tot een bepaalde actie overgaat. Zo bestaan er landingspagina’s die ontworpen zijn met onder andere volgende acties in gedachten:
- Offerte aanvragen
- e-book downloaden
- Demo boeken
- Bestelling plaatsen
Het ontwerp van zo’n pagina is er volledig op gericht om de bezoeker aan te sporen tot actie. Typisch betekent dit dat een landingspagina een erg overzichtelijk design heeft, met duidelijke actie-knoppen en CTA’s. In de regel is zo’n pagina niet te lang en vaak worden ook andere – irrelevante – links en zelfs de menubalk van een website achterwege gelaten.
Lees meer over landingspagina’s in onze Wiki.
Wat is een blogpagina?
In tegenstelling tot een landingspagina, verwacht je van bezoekers van een blog niet meteen dat ze tot een specifieke actie overgaan. Dat betekent niet dat er geen kleine aansporing in geïntegreerd kan worden, maar een blog schrijven doe je in eerste instantie om kennis over te dragen. Waarom, omdat je een vertrouwensband met je potentiële klanten wil creëren, omdat je je expertise wil aantonen en authoriteit wil opbouwen. Dat is overigens niet alleen goed voor de relatie met je klanten, maar het helpt je ook met je Google ranking. Herinner je je onze blog over E-A-T nog?
- Een blog heeft meestal volgende kenmerken:
- Langere, goed onderbouwde en informatieve teksten
- Interne links naar andere relevante pagina’s
- Uitnodiging tot delen via social sharing knoppen
We hoeven je geen voorbeeld te geven van hoe een blog eruit ziet. Je bent er namelijk eentje aan het lezen. Wil je er graag nog meer over weten? Onze Wiki over blogs helpt je verder!
De voornaamste verschillen tussen landingspagina en blog
Een schematische voorstelling is altijd prettig. Daarom vind je hieronder op een overzichtelijke manier de voornaamste verschillen tussen landingspagina en blog terug.
Landingspagina | Blog |
Verkoop en leads genereren | Micro-conversies |
Aansporen tot actie | Informeren en expertise aantonen |
Helder design – weinig tekst | Meer tekst en illustraties |
Actie-knoppen | Interne links |
Kortere levensduur | Lange levensduur |
Eigenlijk passen zowel landingspagina’s als blogs in je salesfunnel. Want hoewel landingspagina’s in eerste instantie veel meer focussen op het commerciële dan blogs, zorgen blogs er mee voor dat je klanten over de drempel haalt. Hoezo? Met een blog krijg je meer exposure, want goede informatie wordt gedeeld. Bovendien werk je ook aan je reputatie waardoor je vertrouwen creëert. Laat dat nu nét een essentieel element zijn in het beslissingsproces om tot een aankoop over te gaan!
Kortom: goede blogs aangevuld met slimme landingspagina’s zorgen voor de optimale salesfunnel. Meer weten over hoe je je online salesfunnel kan optimaliseren en je website beter kan laten converteren? We zetten er graag samen met jou een boompje over op.