Affiliate marketing, wat is dat?

webkrunch wiki affliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van (online) marketing, waarbij een publisher of website eigenaar zich met een adverteerder verbindt (affilieert) door deel te nemen aan een affiliate programma van de adverteerder. De publisher wordt vervolgens beloond voor het genereren van sales, leads en verkeer voor de adverteerder.

Afrekenmodellen voor affiliate marketing

In affiliate marketing wordt veelal gebruik gemaakt van een van de volgende afrekenmodellen:

  • CPA of cost per sale, waarbij de publisher door de adverteerder betaald wordt op het moment dat deze een klant stuurt die een aankoop doet. De publisher ontvangt vervolgens een vastgesteld bedrag of een percentage van de uitgave van de klant.
  • CPL of cost per lead, waarbij de publisher betaald wordt voor het achterlaten van gegevens voor de adverteerder. Een deel van deze leads zal vervolgens converteren naar een klant, maar hier speelt de publisher geen rol meer in.
  • CPC of cost per click, waarbij een publisher betaald wordt voor de clicks die deze naar de website van de adverteerder stuurt. Binnen affiliate programma’s wordt dit afrekenmodel zelden alleen gebruikt, maar veelal in combinatie met een van de voorgaande afrekenmethodes.

Is affiliate marketing goed voor SEO?

In het kort: Ja. Hoewel de meeste affiliate links achter redirects verborgen zitten of van een no-follow worden voorzien, zijn er toch altijd een aantal publishers die simpelweg naar uw website zullen linken. De meeste zoekmachines als Google herkennen dit vervolgens wel als affiliate links en hechten er minder waarde aan dan aan een ‘natuurlijke’ backlink, maar een klein beetje waarde is alsnog meer dan geen waarde.

Is affiliate marketing effectief?

Affiliate marketing klinkt als dé perfecte vorm van online marketing. U betaalt als adverteerder immers enkel als er daadwerkelijk een verkoop plaatsvindt. Bent u vervolgens goed op de hoogte van wat een gebruiker oplevert, is een uitgave aan affiliate marketing per definitie ROI positief. Affiliate marketing werkt echter alleen als u een aantrekkelijk aanbod voor publishers heeft. Hebt u een affiliate programma voor een product dat niemand wil kopen, dan zal de conversie laag zijn en verdient een publisher niets aan u. Uw affiliate links en banners verdwijnen vervolgens als sneeuw voor de zon terwijl uw publishers voor andere, beter presterende adverteerders kiezen. Affiliate marketing is dus enkel effectief als u een dienst of product aanbiedt waar gebruikers daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn én u daarnaast een website hebt die gebruikers ook converteert. Heeft u dit allemaal voor elkaar, dan kunt u echter veelal net zo goed gebruik maken van de grote CPC netwerken als Google AdWords. Affiliate marketing is dus vooral effectief als onderdeel van een bredere marketing strategie.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact