AJAX, de voetbalploeg of toch nog iets anders?

webkrunch wiki ajax

Het ontwerpen van interactieve webpagina’s waarin zogenaamde asynchroon gewenste gegevens van de webserver worden opgehaald, wordt ook wel AJAX genoemd. AJAX staat officieel voor de afkorting Asynchronous JavaScript And XML. Door toepassing van AJAX hoeven pagina’s niet langer geheel ververst te worden om vernieuwde inhoud te krijgen. Jesse James Garrett geldt als ontdekker van AJAX en later namen ook Amazon en Google deze manier van werken over.

Aan elkaar verbonden

Om nieuwe inhoud te krijgen hoeft door toepassing van AJAX een webpagina niet telkens opnieuw ververst te worden. AJAX is bijvoorbeeld mooi zichtbaar in Google Suggest. Gebruikers zien bij elke toetsaanslag immers een serie zoektermen zonder dat eerst de pagina herladen hoeft te worden. Middels AJAX kunnen interactieve webapplicaties ontwikkeld worden door XHTML, CSS, Document Object Model, XML, XSLT te gebruiken. XHTML en CSS worden gebruikt om de standaarden van het W3C te presenteren, Document Object Model zorgt dat informatie dynamisch getoond kan worden en zorgt bovendien voor de interactie. XML en XSLT zorgt vervolgens voor de aanpassing, opslag en het transport van de gegevens.

Java is lijm

Via JavaScript wordt alles aan elkaar verbonden. Deze werkwijze wordt overigens al langer gebruikt dan dat de term AJAX bekend is, al moet gezegd worden dat deze manier van werken veel beter mogelijk werd nadat XMLHttpRequest-object én de optie om het HTML-DOM model uit JavaScript te benaderen, beschikbaar kwamen. Voorheen kon overigens met behulp van onder meer een hidden frame al nieuwe inhoud verkregen worden zonder dat een pagina ververst hoefde te worden. Helemaal nieuw is AJAX dus niet.

‘Door toepassing van AJAX kan nieuwe gegevensinhoud verkregen worden zonder dat een webpagina telkens weer vernieuwd moet worden. Het is geen nieuwe maar verbeterde manier van werken, voorheen kon dit al door bijvoorbeeld toepassing van onder meneer een hidden frame.’

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact