Alt tags, wat zijn dat?

webkrunch wiki alt tags

Een alt tag is een eigenschap van een afbeeldingen in een webpagina. Specifiek gaat het om een toevoeging aan de HTML of XHTML code die wordt gebruikt om een afbeelding te tonen, die aangeeft welke tekst er moet worden getoond als een afbeelding niet weergegeven kan worden.

Is een alt tag altijd nodig?

Kort gezegd: Ja. Alt tags hebben een belangrijke rol in SEO, die we even verderop verder toelichten, maar er zijn nog andere redenen om alt tags toe te passen. Wanneer iemand slechtziend is of om een andere reden de afbeeldingen op een pagina niet kan bekijken, zal een ‘screen reader’ de alt tag oplezen zodat ook deze gebruikers weten wat er op uw pagina te vinden is. Zo weet u zeker dat uw content voor iedere mogelijke bezoeker geschikt is.

Wat is het nut van een alt tag in SEO?

Net zoals een blinde website bezoeker niet kan zien wat er op een afbeelding getoond word, kan ook Google de inhoud van een afbeelding niet ‘zien’ op het moment dat deze uw website bekijkt. De algoritmes van de zoekmachines zijn dus afhankelijk van deze alt tags om daaruit af te lezen wat de afbeeldingen op je website precies tonen. Heeft uw pagina geen enkele afbeelding? Dan zullen zoekmachines aannemen dat uw pagina weinig content heeft: Dit kan uw eventuele ranking negatief beïnvloeden. Heeft uw pagina wel een afbeelding, maar geen alt tag? Dan zal dit uw ranking niet negatief, maar ook niet positief beïnvloeden. Een gemiste kans, want een image met een alt tag waar uw keyword in staat kan u helpen met het behalen van een aantrekkelijke positie.

Alt tags en Google image search

Een andere functie van alt tags die vaak over het hoofd wordt gezien is Google image search. Bij steeds meer zoekopdrachten laat deze bekende zoekmachine standaard enkele resultaten van een image search naar dezelfde keywords zien, maar ook wordt image search zelf dagelijks talloze malen gebruikt. Door de alt tag van een afbeelding te vullen met een goede, duidelijke omschrijving van het getoonde, met daarin ook eventueel relevante keywords, kan de afbeelding in image search getoond worden wanneer op deze keywords wordt gezocht.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact