Anchor text, wat is dat?

webkrunch wiki anchor link

De anchor text, link text, link title of anker tekst is de omschrijving van een link die veelal onderstreept op internetpagina’s te vinden is. Door te klikken op de anchor text gaat de gebruiker vervolgens naar de gelinkte pagina. Een link hoeft niet perse van een anchor text voorzien te zijn. In dat geval spreken we van een naakte of ‘naked’ link.

Het belang van anchor text voor SEO

De keywords in en rond een anchor text zijn een van de signalen die zoekmachines als Google gebruiken om te bepalen hoe relevant de gelinkte pagina is voor een bepaalde zoekopdracht. Voor een goede ranking in zoekmachines is aandacht voor anker teksten dus van belang. Dit gaat echter verder dan het simpelweg gebruiken van uw beoogde keywords in de anchor text. Sterker nog, dit kan zelfs schadelijk voor je SEO zijn:

Het gevaar van exact match anchor text

Een exact match anchor text is een anker tekst die exact de keywords bevat waarop u met een pagina wilt ranken in de zoekmachines. Heeft u bijvoorbeeld een pagina waarvan de titel ‘banken kopen in Antwerpen’ is en de anker tekst van iemand die naar de pagina verwijst ook ‘banken kopen in Antwerpen’ is, dan spreken we van een exact match. Nu is dit op zich niet slecht, maar wanneer (bijna) alle backlinks van een pagina van een exact match anker tekst zijn voorzien, spreken we over ‘over-optimized links’. Dit is een signaal richting zoekmachines dat uw links geruild of zelfs gekocht zijn en dit kan tot een flinke daling in de ranking leiden.

De rol van anchor text in uw link profile

Deze aandacht van zoekmachines voor een ‘natuurlijk’ uitziende verzameling links, heeft ertoe geleid dat de rol van anchor text in het link profile (uw verzamelde inkomende backlinks) meer en meer aandacht krijgt. Zaak hierbij is vooral om de anker teksten van uw backlinks zo te variëren dat het voor zoekmachines een natuurlijke en betrouwbare verzameling links lijkt. Dit doet u door naast exact matches ook variaties in de anker tekst aan te brengen in de vorm van synoniemen, ‘naked links’ en varianten waar u de naam van uw merk of website in verwerkt. Ook links waarbij de keywords niet ín, maar juist rond de anker tekst geplaatst zijn kunnen aan een dergelijk link profile bijdragen.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact