Cohort analyse, wat is dat?

webkrunch wiki cohort analyse

Als onderdeel van web of mobile analytics neemt een cohort analyse de gegenereerde data van dergelijke bronnen en verdeelt deze in gerelateerde groepen gebruikers. Dit in tegenstelling tot het bekijken van elke gebruiker afzonderlijk of het ophopen van alle gebruikers in één groep, staat een cohort analyse u toe om waardevolle patronen en informatie boven te halen over relatief uniforme groepen gebruikers.

Wat is een cohort in een cohort analyse?

Welke groepen gebruikers u definieert voor een cohort analyse is meestal afhankelijk van de specifieke dienst, applicatie of website die u wilt analyseren. In alle gevallen is een cohort echter een groep mensen die één of meer gemeenschappelijke kenmerken heeft over een bepaalde periode. Zo kunt u bijvoorbeeld iedere gebruiker die uw website heeft bezocht in januari als één cohort zien, waarbij alle gebruikers van februari het volgende cohort vormen. Een cohort kan echter ook naar geslacht, leeftijd of talloze andere kenmerken opgezet worden. Het is hierbij zaak om een balans te vinden tussen de aanvullende informatie die een hele specifieke cohort op kan leveren en het extra werk dat met dergelijke specifieke cohorts gepaard gaat.

Populaire cohorts voor cohort analyse

De populairste cohorts in zowel mobile app analytics als web analytics zijn cohorts gebaseerd op de ‘join date’. Hiermee wordt gedoeld op de datum waarop een gebruiker zich heeft aangemeld, de app heeft gedownload of een eerste aankoop heeft gedaan. Door de trends in uitgaves en gedrag aan de hand van de leeftijd van verschillende cohorts te bekijken, kunt u beoordelen hoe de kwaliteit van nieuwe gebruikers zich in de loop der tijd ontwikkeld. Zo is het bijvoorbeeld een goed teken als nieuwe gebruikers die zich nu aanmelden in maand twee per gebruiker meer uitgeven dan in maand twee voor gebruikers die een jaar geleden registreerden.

Voor welke doeleinden kunt u een cohort analyse gebruiken?

  • Snel duidelijk krijgen hoeveel omzet uit oudere en nieuwere klanten wordt gegenereerd
  • Inzicht krijgen in de retentie van klanten: Komen deze na een maand nog terug? En na zes maanden? En een jaar?
  • Het vergelijken van demografische, sociale of psychologische cohorts gebaseerd op data uit bronnen als Facebook. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om online marketing inspanningen te richten op die groepen gebruikers die de hoogste ROI genereren

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact