CPC – Cost per click, wat is dat?

webkrunch wiki cpc

CPC of ‘cost per click’ is een manier om advertenties af te rekenen, waarbij enkel wordt betaald op het moment dat een gebruiker op je link of advertentie uiting klikt.

Wat zijn de voordelen van een CPC betalen?

In de vroege dagen van het internet was CPM oftewel ‘cost per mille’ de standaard. Hierbij werd een vaste prijs afgesproken voor elke 1.000 weergaves van een banner of advertentie, ongeacht de daarbij behorende hoeveelheid clicks van gebruikers. Hoewel het CPM model zeker niet dood is en in bepaalde situaties, zoals bij branding campagnes, nog steeds prima volstaat, is CPC nu veelal de standaard. De reden hiervoor is duidelijk: Als adverteerder betaalt u enkel voor bezoekers aan uw website. Als u vervolgens uw advertenties goed getarget hebt en dankzij een platform als Google Analytics weet hoeveel een bezoeker aan uw website waard is, kan u dan ook exact uitrekenen hoeveel u aan een click kunt uitgeven.

Wat zijn de nadelen van CPC?

Hoewel dankzij CPC dus exact te bepalen is hoeveel u voor een website bezoeker betaalt, is de ROI op uw advertentie uitgaves alsnog afhankelijk van de acties die de gebruiker vervolgens op uw website onderneemt. Een deel zal nooit converteren en wanneer uw targeting toch niet zo goed blijkt te zijn, kan dit betekenen dat u meer voor uw clicks heeft betaald dan u uiteindelijk aan uw bezoekers verdient. Er zijn echter alternatieven voor CPC waarbij de publisher die u voor het tonen van uw advertentie betaalt, enkel betaald wordt als er een aankoop wordt gedaan of een lead wordt gegenereerd, zoals CPA of affiliate marketing. Nadeel van deze methodes is wel dat niet elke publisher op deze wijze wenst af te rekenen met adverteerders, waardoor uw potentiële poel aan plaatsingen voor uw marketing boodschap significant zal slinken.

Flat rate CPC versus auction based CPC

In sommige gevallen, waarbij Google AdWords en de mogelijkheden geboden door sociale netwerken als Facebook de beste voorbeelden zijn, zal een publisher advertenties enkel van CPM af laten wijken met een auction based CPC systeem. Waar bij een flat rate CPC de clickprijs vooraf door de publisher en adverteerder overeengekomen is, geeft u als adverteerder bij een auction based CPC systeem uw maximale clickprijs door. Vervolgens vindt achter de schermen een virtuele veiling plaats waarbij voor elke mogelijke advertentieweergave uw bod tegen dat van concurrerende adverteerders wordt afgezet, maar ook wordt gecombineerd met de verwachte CPC van uw advertentie. De publisher ‘geeft’ de view dan aan de advertentie die uiteindelijk de hoogste CPM voor de publisher oplevert en u betaalt nooit meer dan uw maximale CPC.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact