CTR – Click through rate, wat is dat?

webkrunch wiki ctr

CTR staat voor click through rate, oftewel het percentage mensen dat op uw link, advertentie of zoekmachine resultaat klikt nadat ze deze gezien hebben. Veelal wordt de CTR gebaseerd op het aantal views of vertoningen van een bepaalde uiting.

Hoe berekent u een CTR?

Het berekenen van een CTR of click through rate is simpel: U deelt het aantal clicks door het aantal vertoningen of views van een email, advertentie of link en maakt hier een percentage van.

Een voorbeeld:

U zendt een email naar 25.000 ontvangers, waarvan 1.700 mensen de email daadwerkelijk bekijken. Er wordt vervolgens 34 maal geklikt op links uit uw email door deze ontvangers. De CTR voor deze email is 34 clicks / 1.700 views = 0,02 oftewel 2 procent.

Wat is de rol van CTR in SEO?

Wanneer men in SEO over de CTR spreekt gaat het over het percentage clicks dat een bepaalde pagina ontvangt afgezet tegen het aantal zoekopdrachten voor een bepaald keyword. De CTR van een webpagina in de zoekresultaten is deels afhankelijk van de positie in de rankings, waarbij een hogere positie op de pagina met resultaten resulteert in meer clicks en een hogere click through rate. Ook de meta title, meta description en eventuele rich snippets zijn van invloed: Een lagere positie op de pagina kan in theorie alsnog een groot aantal clicks opleveren indien de meta title en description zoekers weten te bewegen tot klikken.

Waarom is een hogere CTR in advertenties van belang?

Hoewel op veel plekken advertenties per click oftewel op CPC basis worden afgerekend, is die CPC prijs veelal deels afhankelijk van de click through rate van uw advertentie. Google AdWords advertenties worden bijvoorbeeld per click voordeliger op het moment dat er sneller op geklikt wordt door gebruikers die uw advertentie onder ogen krijgen. Ook wanneer u een vaste clickprijs betaalt is een hoge CTR echter een goed teken: Het duidt er immers op dat diegenen die uw advertentie zien erdoor bewogen worden om te klikken. Houd hierbij wel in de gaten dat een hoge CTR in combinatie met een hoge bounce rate er op kan duiden dat mensen uw advertenties als misleidend ervaren: Ze worden immers wel getriggerd om te klikken, maar vinden op uw landing page niets dat die initiële aandacht vast weet te houden.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact