CTR

CTR – Click through rate, wat is dat?

CTR 27-05-2016

CTR staat voor click through rate, oftewel het percentage mensen dat op uw link, advertentie of zoekmachine resultaat klikt nadat ze deze gezien hebben. Veelal wordt de CTR gebaseerd op het aantal views of vertoningen van een bepaalde uiting.

Hoe berekent u een CTR?

Het berekenen van een CTR of click through rate is simpel: U deelt het aantal clicks door het aantal vertoningen of views van een email, advertentie of link en maakt hier een percentage van.

Een voorbeeld:

U zendt een email naar 25.000 ontvangers, waarvan 1.700 mensen de email daadwerkelijk bekijken. Er wordt vervolgens 34 maal geklikt op links uit uw email door deze ontvangers. De CTR voor deze email is 34 clicks / 1.700 views = 0,02 oftewel 2 procent.

Wat is de rol van CTR in SEO?

Wanneer men in SEO over de CTR spreekt gaat het over het percentage clicks dat een bepaalde pagina ontvangt afgezet tegen het aantal zoekopdrachten voor een bepaald keyword. De CTR van een webpagina in de zoekresultaten is deels afhankelijk van de positie in de rankings, waarbij een hogere positie op de pagina met resultaten resulteert in meer clicks en een hogere click through rate. Ook de meta title, meta description en eventuele rich snippets zijn van invloed: Een lagere positie op de pagina kan in theorie alsnog een groot aantal clicks opleveren indien de meta title en description zoekers weten te bewegen tot klikken.

Waarom is een hogere CTR in advertenties van belang?

Hoewel op veel plekken advertenties per click oftewel op CPC basis worden afgerekend, is die CPC prijs veelal deels afhankelijk van de click through rate van uw advertentie. Google AdWords advertenties worden bijvoorbeeld per click voordeliger op het moment dat er sneller op geklikt wordt door gebruikers die uw advertentie onder ogen krijgen. Ook wanneer u een vaste clickprijs betaalt is een hoge CTR echter een goed teken: Het duidt er immers op dat diegenen die uw advertentie zien erdoor bewogen worden om te klikken. Houd hierbij wel in de gaten dat een hoge CTR in combinatie met een hoge bounce rate er op kan duiden dat mensen uw advertenties als misleidend ervaren: Ze worden immers wel getriggerd om te klikken, maar vinden op uw landing page niets dat die initiële aandacht vast weet te houden.

Lees ook over

Wilt u graag weten hoe WebKrunch u kan helpen met het optimaliseren van CTR?

Contacteer ons

Op zoek naar een partner voor het optimaliseren van de CTR binnen up webproject? Onze experts helpen u verder!

+32 (0) 3 435 02 05

Enkele van Onze klanten

webkrunch-xenius
webkrunch-century-21-logo
Referentie Logo Vlaamse Overheid
webkrunch-referenties-copandi
Referentie Logo Keurslager
Referentie Logo Just Eat
Referentie Logo Essensys
Referentie Logo Zanza.be
Referentie Logo De Somer
Referentie Logo Antwerp Rehab Training
Referentie Logo Ginotti
Referentie Logo Dagvers
Referentie Logo Woordnatie
Referentie Logo Baltic Adventures
Referentie Logo Gelato Factory
Referentie Logo Chairz
Referentie Logo Styllies
Referentie Logo Netflow IT
Referentie Logo VC Schilderwerken
Referentie Logo DD Architect
Referentie Logo Coachingplanet