FTP, wat is dat?

webkrunch wiki ftp

File Transfer Protocol, FTP, maakt snel uitwisselen van bestanden tussen cliënt en server mogelijk. Lees hier wat FTP precies is, en wat de voordelen zijn!

FTP, wat is dat?

File Transfer Protocol maakt het uitwisselen van bestanden tussen computers, of tussen computer en server, gemakkelijker. Tussen besturingssystemen kunnen conflicten ontstaan bij het uitwisselen van bestanden. FTP zorgt voor standaardisatie van handelingen om conflicten te voorkomen. Hierdoor is het een betrouwbare manier van gegevensoverdracht.

FTP heeft een rijke geschiedenis en werd in 1971 gelanceerd. Vrij snel werd het protocol over de hele wereld gebruikt. Sindsdien is het mogelijk om bestanden uit te wisselen, zowel uploaden als downloaden, via FTP. De enige benodigdheden zijn een werkende internetverbinding, en een firewall of proxy die het FTP-verkeer toelaat.

Site uploaden met FTP

Bij het uploaden van websites wordt veelal van (S)FTP gebruik gemaakt. Wanneer je inlogt op een FTP-server zie je, afhankelijk van de software, een map met de naam van je domein. Daarnaast heb je een lokale omgeving, zodat je bestanden vanaf je computer gemakkelijk kunt uploaden naar de website.

Na het verplaatsen of kopiëren van bestanden naar de server van je website, zullen de wijzigingen direct te zien zijn. Plaats je contact.html in de map van je domein, dan zal je deze kunnen terugvinden via http(s)://domein.extensie/contact.html.

Veiligheid FTP

Zoals veel oude protocollen is FTP-verkeer standaard niet versleuteld. Een vijver voor hackers dus, die gegevens vrij eenvoudig kunnen uitlezen en inzien. De beste oplossing is om je FTP-verbinding te voorzien van encryptie, of om gebruik te maken van SFTP.

SFTP

Het SFTP, SSH File Transfer Protocol, is een beveiligde variant op FTP. SFTP maakt gebruik van Secure Shell (SSH) om verkeer te versleutelen. Hierdoor kunnen hackers niet meer zo eenvoudig bij de gegevens komen. Mocht je gebruik gaan maken van (S)FTP is het dus zeer belangrijk om goed op de veiligheid van de verbinding te letten.

SFTP kan daarnaast in combinatie met een VPN- of TLS-verbinding worden gebruikt. TLS is de opvolger van de veilige SSL-verbinding. Er is vaak verwarring tussen SFTP en FTP over SSH. Dit laatste kan niet in combinatie met een VPN- of TLS-verbinding worden gebruikt. Iets veiliger dus, maar SFTP is nóg veiliger

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact