GIF, wat is dat?

webkrunch wiki gif

 Graphics Interchange Format

Het bestandsformaat GIF werd in 1987 ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf CompuServe (tegenwoordig niet meer opererend als zelfstandig bedrijf, maar onderdeel van AOL). Uitgangspunt was dat er een standaard moest komen voor bestandsindeling van afbeeldingen. Uitgangspunt hierbij was dat de bestaande bestandsformaten te wensen overlieten als het gaat om afbeeldingsgrootte.

Bewegende beelden dankzij GIF

Dankzij een compressie van de bestanden, werden deze naarmate de jaren vorderden meer populair. Bovendien kon een GIF ‘bewegen.’ Dit waren verschillende stilstaande beelden die achter elkaar gemonteerd werden, om zo hetzelfde effect te bereiken als een klein filmpje. Deze techniek werd later achterhaald door Flash (dat op haar beurt weer achterhaald werd door HTML5).

Vooral populair in de jaren tachtig en negentig

Het bestandsformaat is beperkt in het aantal kleuren. Dat maakte in de jaren tachtig en negentig nog niet zoveel uit. De monitors konden prima omgaan met 256 kleuren. Toen de digitale fotografie in opkomst was, werd duidelijk dat het bestandsformaat GIF niet afdoende was. Vandaar dat de voorkeur gegeven werd aan andere bestandsformaten, zoals JP(E)G en PNG. Het nadeel aan deze bestandssoorten: ze zijn over het algemeen groter.
Een GIF-afbeelding kan tegenwoordig prima gebruikt worden voor logo’s, wanneer er slechts enkele kleuren te zien zijn in het logo.

Vanaf 2004 in een stroomversnelling

Een andere beperking was het langlopende patent dat van toepassing was op de bestandscompressie (het kleiner maken van de afbeeldingen dus). Deze was tot aan 2004 van kracht. Niet iedereen wilde hiervoor betalen en zeker niet de leveranciers van de software die het mogelijk maakte om afbeeldingen te bewerken. De makers van deze software moesten de licentiekosten verwerken in de prijs en de kosten afdragen aan Unisys, dat eigenaar was van het LZW-protocol dat de basis vormde voor GIF-compressie.

Een rechtenvrij alternatief UGIF heeft nooit een lang leven gekregen. Dit formaat werd als snel verdrongen door PNG.

De laatste jaren is overigens weer een revival gaande van animated GIF-bestanden. Ze worden te pas en onpas gebruikt als meme’s op social media. Er zijn zelfs speciale websites waarom je kunt kiezen uit verschillende GIF-bestanden.

U wil zelf een GIF maken? Dat kan via volgende website: https://giphy.com/create/gifmaker

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact