GIF

GIF, wat is dat?

GIF 10-07-2017

 Graphics Interchange Format

Het bestandsformaat GIF werd in 1987 ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf CompuServe (tegenwoordig niet meer opererend als zelfstandig bedrijf, maar onderdeel van AOL). Uitgangspunt was dat er een standaard moest komen voor bestandsindeling van afbeeldingen. Uitgangspunt hierbij was dat de bestaande bestandsformaten te wensen overlieten als het gaat om afbeeldingsgrootte.

Bewegende beelden dankzij GIF

Dankzij een compressie van de bestanden, werden deze naarmate de jaren vorderden meer populair. Bovendien kon een GIF ‘bewegen.’ Dit waren verschillende stilstaande beelden die achter elkaar gemonteerd werden, om zo hetzelfde effect te bereiken als een klein filmpje. Deze techniek werd later achterhaald door Flash (dat op haar beurt weer achterhaald werd door HTML5).

Vooral populair in de jaren tachtig en negentig

Het bestandsformaat is beperkt in het aantal kleuren. Dat maakte in de jaren tachtig en negentig nog niet zoveel uit. De monitors konden prima omgaan met 256 kleuren. Toen de digitale fotografie in opkomst was, werd duidelijk dat het bestandsformaat GIF niet afdoende was. Vandaar dat de voorkeur gegeven werd aan andere bestandsformaten, zoals JP(E)G en PNG. Het nadeel aan deze bestandssoorten: ze zijn over het algemeen groter.
Een GIF-afbeelding kan tegenwoordig prima gebruikt worden voor logo’s, wanneer er slechts enkele kleuren te zien zijn in het logo.

Vanaf 2004 in een stroomversnelling

Een andere beperking was het langlopende patent dat van toepassing was op de bestandscompressie (het kleiner maken van de afbeeldingen dus). Deze was tot aan 2004 van kracht. Niet iedereen wilde hiervoor betalen en zeker niet de leveranciers van de software die het mogelijk maakte om afbeeldingen te bewerken. De makers van deze software moesten de licentiekosten verwerken in de prijs en de kosten afdragen aan Unisys, dat eigenaar was van het LZW-protocol dat de basis vormde voor GIF-compressie.

Een rechtenvrij alternatief UGIF heeft nooit een lang leven gekregen. Dit formaat werd als snel verdrongen door PNG.

De laatste jaren is overigens weer een revival gaande van animated GIF-bestanden. Ze worden te pas en onpas gebruikt als meme’s op social media. Er zijn zelfs speciale websites waarom je kunt kiezen uit verschillende GIF-bestanden.

U wil zelf een GIF maken? Dat kan via volgende website: https://giphy.com/create/gifmaker

Lees ook over

Wilt u graag weten hoe WebKrunch u kan helpen met uw GIF bestanden?

Contacteer ons

Op zoek naar een partner die u kan helpen met het maken van GIF ‘s? Onze experts helpen u verder!

+32 (0) 3 435 02 05

Enkele van Onze klanten

webkrunch-xenius
webkrunch-century-21-logo
Referentie Logo Vlaamse Overheid
webkrunch-referenties-copandi
Referentie Logo Keurslager
Referentie Logo Just Eat
Referentie Logo Essensys
Referentie Logo Zanza.be
Referentie Logo De Somer
Referentie Logo Antwerp Rehab Training
Referentie Logo Ginotti
Referentie Logo Dagvers
Referentie Logo Woordnatie
Referentie Logo Baltic Adventures
Referentie Logo Gelato Factory
Referentie Logo Chairz
Referentie Logo Styllies
Referentie Logo Netflow IT
Referentie Logo VC Schilderwerken
Referentie Logo DD Architect
Referentie Logo Coachingplanet