Grafische vormgeving, wat is dat nu juist?

webkrunch wiki grafische vormgeving

Grafische vormgeving wordt vaak in één adem met webdesign genoemd. Toch klopt dit niet helemaal. Grafische vormgeving is veel meer dan dat. In dit artikel leert u meer over deze term.

U krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is grafische vormgeving?
  • Wat is het belang ervan?
  • Welke kenmerken heeft een grafische vormgever

Wat is het?

Een bekende beknopte definitie is: ‘het visueel vormgeven van ideeën’. Het draait hierbij om conceptueel denken en aantrekkelijk zichtbaar zijn in verschillende media. Grafische vormgeving is dan ook veelal een samensmelting van creativiteit en techniek.

Een idee dient tot stand gebracht te worden in de praktijk. Dit kan gaan over de huisstijlontwikkeling, de typografie van advertenties, boeken, folders en brochures – of het maken van het webdesign voor een website. Kortom, grafische vormgeving draait om ontwerpen en implementeren van visuele ideeën.

Wat is het belang?

Grafische vormgeving is voor ieder bedrijf fundamenteel. Het bepaalt het gezicht van uw bedrijf. Bij elke uiting in de media komt grafische vormgeving om de hoek kijken. Of het nu gaat om een mooie Facebookpost met afbeelding, het opmaken van een Whitepaper of het plaatsen van Adwords advertenties, vormgeving is onmisbaar.

De vormgeving is van invloed op de zichtbaarheid, de herkenbaarheid en de profilering van een organisatie. Denk hierbij aan de fuchsia kleur van T-Mobile.

Voorbeelden van grafische vormgeving

  • De creatie van de huisstijl (woordmerk, beeldmerk, typografie, beeldgebruik en kleuren).
  • De ontwikkeling van een folder of flyer.
  • De opmaak van een advertentie.
  • Het webdesign van een webshop.

Kenmerken van een grafische vormgever

Een grafische vormgever toont initiatief. In de praktijk houdt dit in dat hij uit eigen beweging creaties ontwerpt. Tevens durft een grafische vormgever risico’s te nemen. Het is belangrijk om buiten de lijntjes te kleuren en niet met de grijze massa mee te denken. Out-of-the-box denken en een creatieve geest zijn essentieel.

Een gevoel, een waarneming of een idee dient een vormgever om te kunnen zetten naar een origineel en pakkend beeld. Ten derde is doorzettingsvermogen belangrijk. De eerste creatie is niet gelijk de beste creatie. Goed luisteren naar collega’s en opdrachtgevers brengt uiteindelijk vaak het beste resultaat voort.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact