Hashtags, wat zijn dat?

webkrunch wiki hashtag

Hashtags, meer dan gewoon een lachend gezichtje

Een hashtag is een internet fenomeen dat uit een hekje bestaat, met daarna een woord of woordgroep. Wat opvalt is dat zowel het hekje als de woorden zonder spaties aan elkaar gezet worden (ofwel worden ze gekoppeld door middel van een underscore).

Het doel van hashtags is om op bepaalde sociale media eenvoudig berichten of begrippen te vinden. Vooral op Facebook, Instagram en Youtube zijn hashtags populair, en worden zo logischerwijs gebruikt als tag-aanduiding. Op zich kan een hashtag ook een uitbreiding zijn van een zin, hoewel ze vooral als apart begrip voorkomen.

Voorbeelden van hashtags

De hashtag ‘#computers’ fungeert als een soort van filter die enkel berichten, afbeeldingen en andere bestanden toont die met computers te maken hebben. Als iemand zoekt naar deze hashtag, krijgt hij of zij dus alle relevante berichten te zien.

De geschiedenis van de hashtag

De eerste hashtag stak de kop op binnen het IRC-netwerk. Het tekentje # werd ook wel ‘sharp’ genoemd, en diende om onderwerpen of kanalen te identificeren. Daarna werd de hashtag vooral gebruikt op sociale media zoals Twitter, maar eigenlijk werd hij bedacht door Chris Messina, die het als volgt in zijn tweet gebruikte:

” How do you feel about using # for groups. As in #Barcamp? “

De allereerste situatie waarin de hashtag bedoeld werd toegepast was in het jaar 2007. Nate Ritter gebruikt het symbool om informatie te geven over de grote bosbranden in Californië. Maar pas in het jaar 2009, tijdens de Iraanse rebellie, werd de hashtag pas écht bekend. Het teken werd aan berichten toegevoegd om mensen wereldwijd snel informatie te geven over de evolutie van de opstand.

Twitter besefte toen dat de hashtag eigenlijk ook wel een handige uitbreiding zou zijn voor sociale media en voorzag hashtags vanaf 1 juli 2009 van een hyperlink, waarop gebruikers konden klikken om doorverwezen te worden naar relevante berichten. Het systeem werd in het jaar 2010 verder uitgebreid en ontwikkelde zich tot een ware trend. Andere sociale media, zoals Facebook en Instagram, volgden al snel met de integratie van hashtags, zodat gebruikers sneller en eenvoudiger relevante berichten konden vinden.

Hashtags zijn meer dan gewoon een trendy symbool: ze zijn een kans om nog meer te halen uit online marketing, door relevante informatie en bestanden sneller en eenvoudiger voor de doelgroep zichtbaar te maken!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact