Heatmap, een moderne website kan niet zonder

webkrunch wiki heatmap

Een heatmap is een afbeelding waarop het kijk- en klikgedrag van gebruikers op een website in een oogopslag te zien is.

Heatmaps kunnen op verschillende manieren worden ingezet. De meest bekende is uiteraard het kijk- en klikgedrag van websitegebruikers in kaart brengen. Op de afbeelding is dan door het gebruik van kleuren goed te zien hoe gebruikers hun muis bewegen en na hoeveel tijd er ergens op wordt geklikt, en waar precies op wordt geklikt. In Nederland lezen we van links naar rechts en van boven naar beneden.

Het menu staat in de meeste gevallen links bovenin, dus is het niet zo vreemd als dat specifieke gebied op de afbeelding opvallender is wat kleur betreft. Met andere woorden, dat gebied op die pagina is ‘hot’, vandaar de gebruikte term ‘heatmap’ of in sommige gevallen warmtebeeld.

De verschillende soorten maps

  • Clickmap, laat zien welk deel van de pagina belangrijk is, en waar het meeste wordt geklikt
  • Scrollmap, het scrollgedrag van bezoekers is zichtbaar
  • Movemap, muisbewegingen laten zien waar de bezoekers naar kijken

Het verbeteren van een website met behulp van deze tool

Google weet waar de bezoekers op klikken en daarom komt de meest bezochte pagina zonder problemen ergens bovenin te staan bij de zoekresultaten. Best heel vreemd als dat juist een pagina is die op de website zelf ergens onderaan bungelt. Om uit te zoeken waarom bezoekers juist deze pagina aantrekkelijk vinden, is deze tool heel erg handig.

Meer mogelijkheden

Door middel van een afbeelding bekijken waar bezoekers van een website mee bezig zijn is niet de enige manier waarvoor deze handige tool kan worden ingezet. Het in kaart brengen van mensen en de bewegingen van het verkeer is ook een mogelijkheid. Met behulp van een visuele map is dan te zien hoe mensen zich bewegen en op welke plaats en tijd er veel of weinig verkeer is.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact