Homepage, wat betekent dat?

webkrunch wiki homepage

Het belang van een goede homepage voor websites

Een homepage wordt ook wel een homepagina genoemd, of thuispagina, en is eigenlijk de startpagina van een website of webwinkel, die over de volgende eigenschappen en karakteristieken beschikt:

  • De pagina dient als toegangspoort van de site of webshop
  • De hoofdpagina biedt toegang tot de andere delen van de website
  • De URL of het adres van de pagina is meteen ook het adres van de website of webshop op zich
  • Het begrip homepage betekent letterlijk ‘thuispagina’ in het Engels.

De eenvoud van een homepagina

Het adres van een thuispagina wordt eenvoudig gehouden door deze te laten verschijnen als iemand het adres van de website opzoekt. Dit gebeurt in de vorm van een domein – zoals www.website.com – waarvan de homepagina meestal index.html of index.htm heet.

Complexere websites maken dan weer gebruik van een database waaruit men bepaalde pagina’s kan opzoeken, en ook van een scriptpagina (bijvoorbeeld index.php) die als thuispagina wordt toegepast. Bepaalde sites sturen de bezoeker meteen door naar een vervolgpagina – vaak nadat eerst een splash page werd getoond. Ook krijgt de bezoeker de kans om op zo’n pagina tussen verschillende talen te kiezen, tenminste als het gaat om een website die in verschillend talen beschikbaar is.

Andere pagina’s

Het is echter niet nodig dat men als bezoeker altijd eerst op de homepagina terechtkomt. Via zoekmachines zoals Google, of bladwijzers en deep links, is het evengoed mogelijk om via een onderliggende pagina terecht te komen op de website. In sommige gevallen krijgt de bezoeker dan wel te maken met technische problemen, ofwel wordt hij gewoon meteen naar de thuispagina doorgestuurd.

De navigatie op de website wordt voor de bezoeker eenvoudiger gemaakt door alle subpagina’s van de website te voorzien met een hyperlink naar de thuispagina. Vaak staat deze hyperlink onderaan de bezochte pagina, of aan het menu bovenaan.

De homepage: een essentieel onderdeel van elke succesvolle website die duidelijkheid, efficiëntie en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact