Intranet, wat is dat?

webkrunch wiki intranet

Wat is het Intranet?

Het Intranet is eigenlijk een privé netwerk dat binnen een onderneming werd opgezet, en bestaat doorgaans uit verscheidende LAN’s die aan elkaar zijn gekoppeld. Het gaat dus om een ‘private’ versie van het internet die enkel door de gebruiker in kwestie toegankelijk is.

Een intranet is meestal verbonden met het gewone internet via een zogenaamde gateway. Het doel van intranet is om bepaalde informatie elektronisch te delen, maar enkel binnen de organisatie. Daarbij wordt het ook toegepast voor teleconferenties, of om de elektronische communicatie tussen bepaalde groepen eenvoudiger te maken.

De opbouw en werking van het intranet binnen een organisatie

Een intranet doet beroep op uiteenlopende internetprotocollen, zogenaamde transmissieprotocollen. Afhankelijk van het protocol zullen de eigenschappen van het intranet anders zijn. Een overzicht van de meest voorkomende:

  • het TCP/IP protocol
  • het UDP/IP protocol
  • het HTTP protocol

Zowel TCP/IP als UDP/IP zijn verantwoordelijk voor het overdragen van gegevens tussen twee verschillende netwerken. Het is met behulp van een site-to-site VPN-verbinding mogelijk om verschillende intranetwerken aan elkaar te koppelen, gebruik makende van het publieke internet. Een VPN-verbinding garandeert dan weer dat alle gegevens vergrendeld zijn, en geverifieerd worden. Op die manier is het gebruik van intranet niet enkel efficiënt, maar ook veilig.

Het intranet gebruikt binnen grote ondernemingen

Grote ondernemingen geven medewerkers vaak de mogelijkheid om het publieke internet te gebruiken, binnen het intranet. Dit kan door middel van Firewall Severs, die de mogelijkheid hebben om alle internetverkeer te analyseren. Op die manier worden alle data en gevoelige informatie binnen de organisatie optimaal beveiligd.

Als een bedrijf een deel van het beschikbare intranet openbaar maakt voor klanten, leveranciers, partners en andere derde partijen, dan spreekt men van een extranet. Een extranet kan een onderdeel vormen van het intranet, en maakt alle daar beschikbare gegevens publiekelijk zichtbaar voor andere partijen.

Heeft u nood aan een veiliger, sneller en doelgerichter netwerk binnen uw organisatie? Maak gebruik van extranet om veiliger en efficiënter data binnen de organisatie te communiceren en te beheren!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact