JPEG, wat is dat?

webkrunch wiki jpeg

Joint Photographic Experts Group (JPEG) is een compressiemethode. Door compressie toe te passen op afbeeldingen wordt het bestand kleiner. Lees hier meer.

Joint Photographic Experts Group

De bestandsindeling JPEG wordt gebruikt om afbeeldingen digitaal op te slaan. Veel mensen kennen JPEG ook als JPG, of JP(E)G. Dit is een overblijfsel uit het MS-Dos-tijdperk, waar extensies slechts 3 letters konden hebben. JPEG werd ontwikkeld in 1992 door een Amerikaans compressiewetenschapper, Eric Hamilton. Het is een vrij ingewikkelde indeling, waar veel stappen nodig zijn om tot het definitieve JPEG-bestand te komen. Foto’s leveren amper op kwaliteit in, na compressie. Dit is de reden dat veel digitale camera’s foto’s opslaan in het JPEG-formaat.

Hoe werkt het?

JPEG is dus een vrij ingewikkelde totstandkoming, en telt een hoop stappen voor het eindresultaat daar is. In tegenstelling tot indelingen als GIF en PNG, waar slechts één enkel mechanisme wordt gebruikt.

Door de kwaliteit van het JPEG-bestand te verlagen, verlaag je in feite de pixelwaardes. Hierdoor verlies je data die kwaliteit verminderen, maar ook zorgen voor een kleiner bestand. In 1992 was dat een hele uitvinding, aangezien de behoefte aan kleinere bestanden zeer groot was. Toepassing in camera’s zorgde ervoor dat er veel meer foto’s opgeslagen konden worden.

JPEG vandaag de dag

Nog steeds wordt JPEG op grote schaal gebruikt, echter steeds minder. Het grootste nadeel aan de JPEG-indeling, is dat er geen gedeeltes van de achtergrond transparant kunnen worden opgeslagen. Daarnaast is het enkel mogelijk om 8 bits per RGB-kleur, rood, groen en blauw, te gebruiken. Digitale camera’s vandaag de dag maken foto’s met meer dan 8 bits per kleur, waardoor er bij het maken van de foto al kwaliteitsverlies zou zijn door de opslag in JPEG. Om deze reden is er een neerwaartse spiraal in het gebruik van JPEG.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact