Keyword density (densiteit), wat is dat?

webkrunch wiki keyword densitiy

De term keyword density staat voor hoeveel keer een bepaald trefwoord terugkomt in een tekst. Het is een term die voortkomt uit de SEO (Search Engine Optimization). De juiste densiteit kan bijdragen aan een goede vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Keyword density berekenen

Om de verhouding tussen de tekst en een bepaald trefwoord te kunnen berekenen, kunt u een handige formule gebruiken. Deel het aantal keer dat het trefwoord gebruikt wordt door het totaal aantal woorden van de tekst. Het antwoord vermenigvuldig je met 100.

Rekenvoorbeeld: een tekst bestaat uit 300 woorden en u heeft het zoekwoord 10 keer gebruikt. De formule wordt dan: 10/300 x 100 = 3,3%

Wat is de ideale densiteit?

Het lastige van keyword density is dat het onduidelijk is wat het ideale getal is voor de zoekmachines. Zoekmachines gebruiken bepaalde algoritmes om websites te waarderen. Hoe hoger de waardering, hoe hoger de website scoort in de zoekresultaten. Keyword density is slechts een van de factoren die gebruikt worden voor dit algoritme. Een perfect keyword density garandeert dus niet direct een hoge ranking.

Daarnaast is het onduidelijk wat voor de algoritmes de ideale densiteit is. Zoekmachines zoals Google geven hier ook geen duidelijkheid over. Wel is dat duidelijk dat de ranking van een website verslechterd wanneer het erop lijkt dat een bepaald keyword té vaak voorkomt in de tekst. Dit wordt keyword stuffing genoemd.

Schrijf voor de lezer

Hoewel het goed is om rekening te houden met SEO, is het aan te raden om bij het schrijven van teksten vooral de gebruiker in het achterhoofd te houden. U schrijft nu eenmaal voor mensen, niet voor algoritmes. Het gebruik van een keyword moet bijdragen aan de leesbaarheid van de tekst. Er zijn tools en plug-ins beschikbaar die kunnen ondersteunen bij SEO en keyword density. Zo zijn er websites waarop u kunt laten uitrekenen wat de keyword density is. Dat scheelt u rekenwerk.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact