Marketing attribution, wat is dat?

webkrunch wiki marketing attribution

Marketing attribution wordt in online marketing gebruikt om duidelijk te maken welke marketing kanalen verantwoordelijk zijn voor een bezoeker of conversie. Dit maakt het mogelijk om de ROI per kanaal te berekenen zodat u als ondernemer of marketeer kunt investeren in het kanaal dat de meeste conversies en/of omzet genereert.

Wat zijn ‘touchpoints’ in marketing attribution?

Touchpoints vormen de basis van marketing attribution. Elke keer dat een (potentiële) klant in aanraking komt met uw product, onderneming of één van uw boodschappen, is dit een touchpoint. Voorbeelden zijn het zien van een televisie commercial, het zien van uw product in een online prijsvergelijking, de click op een zoekadvertentie, maar ook een nieuwsbrief of contactmoment met de klantenservice.

Conversies in marketing attribution

Het is niet in alle gevallen mogelijk of wenselijk om marketing attribution enkel toe te passen op een daadwerkelijke aankoop. In die gevallen wordt gebruik gemaakt van ‘conversie momenten’, zoals bijvoorbeeld voor een gratis registratie voor een website of het downloaden van een applicatie.

Hoe werkt marketing attribution?

Hoe marketing attribution in de praktijk werkt hangt veelal af van het soort software dat wordt gebruikt om attribution te registreren. In een ideale wereld zou iedere touchpoint of ieder marketing kanaal exact dat deel van de gegenereerde conversie toegewezen krijgen waarvoor deze verantwoordelijk is. Is een conversie bijvoorbeeld voorgegaan door één advertentie click, één nieuwsbrief en twee chatgesprekken met een medewerker op de website, dan zou 25 procent van de conversie aan de advertentie click toegeschreven moeten worden. Door op deze wijze exact de gegenereerde omzet per interactie kanaal in kaart te brengen, is het mogelijk online marketing uitgaven te optimaliseren op een ongekend precieze wijze.

Marketing attribution in Google Analytics

Voor de meeste online ondernemingen zal Google Analytics het platform zijn waarin marketing attribution plaatsvind. Hoewel dit in veel gevallen zal volstaan, is het belangrijk om te beseffen dat de wijze waarop marketing attribution in de gratis versie van Analytics plaatsvindt relatief beperkt is. Zo worden conversies geregistreerd met de ‘last click’ en ‘first click’ of ‘last touch’ en ‘first touch’ methode, waarbij enkel de eerste en/of laatste touchpoints worden gebruikt om te bepalen welk kanaal voor een conversie verantwoordelijk is.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact