Marketinganalyse, wat is dat?

webkrunch wiki marketing analyse

Ieder bedrijf krijgt te maken met een marketinganalyse. Maar wat is een marketinganalyse eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor een organisatie?

Wat is een marketinganalyse?

Een marketing analyse is een gericht onderzoek naar bepaalde deelgebieden in het marketingvak. Het doel is om mogelijkheden te vinden voor waarde creatie. Door het uitvoeren van een marketing analyse vindt u opties die uw markt fit versterken.

Wat onderzoekt u bij een marketinganalyse?

Bij een marketing analyse onderzoekt u verschillende deelgebieden, waaronder de branche, de afnemers, de distributie, de concurrenten en de stakeholders.

  • Als eerst gaat u de branche analyseren. Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in de veranderingen die plaatsvinden in de bedrijfstak. Deze veranderingen kunnen van grote invloed zijn op uw bedrijfsvoering. Niet alleen het vergaren van deze informatie is essentieel, maar ook het verwerken van deze informatie is belangrijk.
  • Vervolgens moet u goed uw afnemers kennen. Hoe meer u over hen weet, hoe beter u uw marketing daarop kan aanpassen. De analyse van afnemers bestaat uit drie onderdelen: marktdefinitie, marktanalyse en segmentatie van de afnemers.
  • Ten derde kijkt u naar de distributie. Distributie kan een enorm waarde stuwende factor zijn van uw organisatie. Kijk naar veel online bedrijven die binnen één werkdag hun producten leveren.

Concurrenten worden uiteraard niet vergeten. Ook de concurrentie moet onder de loep genomen worden. Niet alleen directe concurrenten, maar ook concurrenten met substitutie goederen gaan door de scanner. Onderzoek wat hun krachten en zwaktes zijn. Zo kan u daar slim en gericht op inspelen.

Tot slot voert u een stakeholder analyse uit. Stakeholders zijn alle groepen die op één of andere manier met uw bedrijf te maken krijgen. Dit kan de overheid zijn, maar ook fanatieke actievoerders en de media. Belangrijk is om deze stakeholders goed in kaart te brengen samen met hun belangen.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact