Meme, wat is dat?

webkrunch wiki meme

Vroeger werd de term ‘meme’ eigenlijk alleen gebruikt om een cultureel fenomeen aan te duiden. Richard Dawkins kwam als eerste met de term en doelde ermee op een verschijnsel dat door mensen verspreid werd. Vandaag de dag duidt het vooral op memes die worden verspreid via het internet en die gretig aftrek vinden bij een heel breed publiek.

Wat is een meme?

Een meme is er in vele vormen. Het kan bijvoorbeeld een stuk tekst zijn, maar ook een afbeelding of video. Eigenlijk is het enige criterium dat het concept, zoals het ook wel genoemd wordt, vaak genoeg gedeeld wordt, bijvoorbeeld op Facebook. Als er sprake is van explosief delen, dan hebben we het over een meme.

Een meme met een commercieel doel

Een meme hoeft niet alleen maar een grappig plaatje te zijn dat iedereen laat lachen of een video die juist tot tranen roert. Het kan echter ook een commercieel doeleinde hebben, soms zelfs heel ongemerkt. In enkele gevallen wordt een reclamefilmpje populair door de verrassende inhoud. Het is ook mogelijk dat een bijzonder innovatief idee van een bedrijf in de spotlights komt te staan, of een humoristisch stukje waarin een persoon of bedrijf promotie maakt voor zichzelf of voor de diensten die aangeboden worden.

Bekende memes

Een heel bekende meme is bijvoorbeeld die van Grumpy Cat. Deze vrouwelijke kat werd onbedoeld een cybercelebrity. Haar baasje deelde een aantal foto’s van haar en deze werden spontaan gedeeld door gebruikers van social media, vanwege de permanente chagrijnige gezichtsuitdrukking van de kat. Ook het filmpje ‘The Netherlands Second’ uit het Nederlandse tv-programma ‘Zondag met Lubach’ in reactie op Trump werd een hit op Youtube en kreeg navolging vanuit heel veel landen. België, Duitsland, Denemarken en vele andere landen maakten een soortgelijk filmpje die overal ter wereld enthousiast gedeeld werden. Ook fragmenten uit bekende speelfilms werden in sommige gevallen een meme, zoals bepaalde passages uit The Lord of the Rings.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact