Meta description, wat is dat?

webkrunch wiki meta description

De meta description van een pagina vertelt in het kort wat de inhoud van een pagina is. Deze informatie wordt vervolgens vaak in combinatie met een meta title weergegeven in de pagina met zoekresultaten binnen een zoekmachine.

Is de meta description belangrijk voor SEO?

Hoewel de inhoud van de meta description geen directe invloed heeft op de ranking van een pagina voor bepaalde keywords, is deze indirect wel van groot belang. Een goede meta description nodigt uit tot klikken en zorgt zo voor meer bezoekers naar uw webpagina. Doordat de bounce rate meespeelt in uw ranking is het daarnaast van groot belang dat de meta description een goede indicatie geeft van de landingpage waar een eventuele klikker op terecht komt. Wanneer een gebruiker hier content tegenkomt die geen verband houdt met de meta description van een zoekresultaat, is de kans immers groter dat deze gebruiker bounced en daardoor een negatief effect op de ranking heeft.

Meta description tips en trucs

In feite is een meta description niet anders dan een goed geschreven advertentie. Lezers moeten van de pagina met zoekresultaten naar een landingpage geleid worden en in combinatie met de meta title en eventuele rich snippets vormt de meta description een belangrijk middel om die klik te verkrijgen. Zorg dus voor een goed geschreven, uitnodigende tekst waar de keywords waarop u wilt ranken in voorkomen. Wanneer de keyword waarop een pagina gevonden wordt niet in de meta description te vinden is, is de kans namelijk groot dat een zoekmachine een stuk tekst van uw pagina gebruikt waar de keyword wel in voorkomt. In dat geval wordt uw meta description, die juist geschreven is om lezers te converteren naar bezoekers, niet getoond.

Wanneer u een meta description schrijft heeft u ongeveer 150 tot 160 characters tot uw beschikking. Net als bij de title, wordt ook hier de tekst afgekapt zodra deze langer wordt. Om te zorgen dat uw tekst in zijn geheel wordt weergegeven is het dus belangrijk om deze niet te lang te maken, maar ook het gebruik van aanhalingstekens kan problematisch zijn. In sommige gevallen gebruiken zoekmachines deze namelijk als indicatie om een nieuwe regel te starten. Hierdoor kan uw tekst korter weergegeven worden dan de bedoeling is. Probeer dan ook vreemde leestekens zo veel mogelijk te vermijden om er zeker van te zijn dat uw meta description in zijn geheel wordt weergegeven.

Houd er daarnaast rekening mee dat de meta description, net als de title, steeds vaker door social media sites wordt gebruikt om naar uw pagina te refereren wanneer deze wordt gedeeld. Een goede meta description is dus een meta description die ook geoptimaliseerd is voor de weergave op social media kanalen als Facebook of Twitter.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact