Newbie, belediging of uitdaging?

webkrunch wiki newbie

Een Newbie is een persoon die op een gebied, vaak binnen het internet, nog geen tot weinig ervaring heeft. De oorsprong en betekenis lees je hier!

Newbie, wat is dat?

Een newbie, niet te verwarren met een noob, of n00b, is een nieuwkomeling. Een noob, of n00b, daarentegen is iemand met ervaring, die daar niks van laat blijken. Eigenlijk is een noob dus een newbie die is blijven hangen in de ontwikkeling. Iemand die enkel domme vragen stelt, en het niet lijkt te willen leren. Een newbie daarentegen is doorgaans zeer leergierig.

Vooral op het internet is de term newbie populair, in het bijzonder in de gaming-scene. Maar ook op fora en nieuwsgroepen wordt de term gebruikt.

In 1988 werd de term voor het eerst gebruikt op een nieuwsgroep, sindsdien niet meer weg te denken uit het internetjargon.

Belediging of uitdaging?

Nieuwe, onervaren en onkundige spelers van een game kunnen newbies worden genoemd. Over het algemeen wordt deze term als lichte vorm van belediging gebruikt. Wanneer iemand iets doet wat niet slim was, of wanneer een ervaren speler in de weg wordt gelopen.

Gelukkig is het niet in alle gevallen een belediging, het kan ook een motivatie zijn. Door beginnende spelers newbies te noemen, forceren ervaren spelers ze om door te leren. Je wilt immers niet al te lang newbie genoemd worden. Ook kan het zijn dat iemand zich introduceert als newbie, en alle hulp aangrijpt die hem of haar geboden wordt. In dit geval is de term newbie voor zo’n persoon niet beledigend of kwetsend meer bedoeld. Tevens is het indekken voor eventuele fouten, want iedereen weet dat de desbetreffende persoon een newbie is, en fouten kan maken.

Begeleiding van newbies

Newbies zijn op het hele wereldwijde web te vinden, zowel dus gamers, als tekstschrijvers enzovoorts. De kracht van deze term zit hem in het feit, dat er altijd ervaren personen bereidt zijn om de newbies te helpen. Hierdoor vergaart een newbie veel kennis, en zal deze snel bijgeschoold zijn met de nodige ervaring.

Newbies zullen soms wel eens domme vragen stellen, omdat ze de ervaring nog niet hebben. Door tijd en ervaring zal iedereen op een gegeven moment newbie-af zijn, en een ervaren speler of schrijver, of een noob!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact