Online reputatie management, wat is dat?

webkrunch wiki online reputatie

Online reputatie management of ORM draait om het behouden, verbeteren of herstellen van de online reputatie van uw merk, product of organisatie. Dit gebeurt door het verwijderen, verzwakken of reageren op negatieve materialen of feedback online.

Beginnen met online reputatie management

Beginnen met online reputatie management is simpel: Google jezelf. Gebruik bij voorkeur de incognito-modus van uw browser om geen gepersonaliseerde resultaten te zien en gebruik verschillende varianten van uw merk- of productnaam. Vergeet ook niet veelvoorkomende fout gespelde versies van je naam mee te nemen voor een zo volledig mogelijk beeld.

Online reputatie management diagnose

Wanneer u de resultaten van uw zoekopdrachten voor u heeft, is de vraag hoe goed of slecht u ervoor staat. Hierbij is het in eerste instantie goed u te focussen op de eerste pagina met zoekresultaten: Gebruikers zullen zelden verder bladeren dan de eerste pagina. U kan vervolgens tot verschillende online reputatie management diagnoses komen:

  • De eerste indruk is negatief. Reacties, reviews en andere vermeldingen van uw organisatie, merk of product zijn niet bijzonder positief en kunnen potentiële klanten afschrikken.
  • De eerste indruk is irrelevant. De getoonde informatie gaat wel over u en is niet per se negatief, maar is niet uitgesproken positief, actueel of relevant.
  • Hey, dat bent u niet! De getoonde resultaten gaan in de overgrote meerderheid niet over u, uw merk of uw product. Dit kan potentiële klanten afschrikken doordat ze moeite hebben om meer informatie over u te vinden.
  • De eerste indruk is positief en relevant. Dit is eigenlijk het ideale scenario. Wanneer men u zoekt, vindt men enkel of overwegend positieve, relevante informatie.

Online reputatie management aanpakken

Zodra u eenmaal weet hoe u er op het gebied van online reputatie management voor staat, is het tijd om een plan te maken en aan de slag te gaan. Zelfs als de indruk op dit moment nog grotendeels positief is, is het immers beter niets aan het toeval over te laten en proactief met uw online reputatie aan de slag te gaan. In veel gevallen zal de aanpak bestaan uit het creëren van (positieve) content en het corrigeren van negatieve content door hier op te reageren. Een slechte review kan met wat tijd en aandacht namelijk een hele goede review worden.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact