Het Pareto-principe, wat houdt dat precies in?

webkrunch wiki pareto principe

Het Pareto-principe betreft een economische regel die in het jaar 1906 opgesteld werd door de Italiaan Vilfredo Pareto. Hij stelde vast dat ongeveer 80 procent van de bezittingen in Italië in handen was van 20 procent van de Italiaanse bevolking, ofwel het rijke deel van de bevolking. Het Pareto-principe wordt ook wel de 80-20-regel genoemd.

Het Pareto-principe voor bedrijven

Het Pareto-principe sloeg in eerste instantie enkel op de bezittingen van de Italiaanse bevolking, maar u kunt het begrip veel breder toepassen. Zo gebruiken de meeste bedrijven het begrip op een hele andere manier, namelijk om hun eigen inkomsten te verklaren.

Voor hen geeft het Pareto-principe aan dat ongeveer 80 procent van de inkomsten van de organisatie afkomstig is van een klantgroep die 20 procent van het totale klantenbestand van de organisatie beslaat. Dit betekent simpelweg dat 20 procent van de klanten van het gemiddelde bedrijf voor 80 procent van de omzet zorgt.

Handig inspelen op het Pareto-principe

Nu u weet dat 20 procent van uw klanten voor 80 procent van uw omzet zorgt, is het logisch om u meer op deze klantgroep te richten. Door uw marketingactiviteiten op deze actieve klantgroep te richten, kunt u uw omzet namelijk snel laten stijgen. Richt u uw communicatie en marketingactiviteiten op de klanten die u minder opleveren, dan is de stijging van uw omzet ook minder groot. Het is dan ook de kunst om voornamelijk de best betalende klanten van uw bedrijf te benaderen.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact