PHP, wat is dat?

webkrunch wiki php

PHP: Hypertext Preprocessor, kortweg PHP, is een programmeertaal die vooral wordt toegepast om webpagina’s te genereren. Vandaar ook de naam Hypertext Preprocessor. PHP kan namelijk informatie verwerken tot hypertext, zoals HTML en XHTML.

PHP wordt daarom meestal gebruikt op webservers, ver achter de schermen voor de uiteindelijke bezoeker van een webpagina. De informatie in de database van een website wordt door PHP omgezet in HTML, die naar de browser van de gebruiker wordt gestuurd. De browser zet de HTML dan vervolgens om in een ook voor mensen leesbare pagina.

Dynamisch en flexibel

Bijzonder aan PHP is dat deze programmeertaal zowel dynamisch als flexibel is. Dynamisch betekent in de context van websites vaak: het omgekeerde van statisch. PHP genereert iedere webpagina pas op het moment dat die door de gebruiker wordt opgevraagd. Dat is vaak heel handig, bijvoorbeeld als een gebruiker een pagina met zoekresultaten opvraagt. PHP vraagt de resultaten pas op uit de database als de gebruiker erom vraagt, en geeft zo altijd het meest actuele resultaat.

Dat is overigens niet altijd een strikt voordeel. Websites met veel gebruikers moeten immers zeer veel berekeningen maken voor al die dynamische pagina’s. In de basis is PHP echter een lichte en snelle codetaal, die servers weinig belast., en dankzij technieken zoals caching kunnen zelfs de allergrootste websites nog op PHP draaien.

Daarnaast is PHP flexibel genoeg om bijvoorbeeld met allerlei verschillende databasesystemen te kunnen werken, zoals MySQL en PostgreSQL. Voor veel ontwikkelaars is een dergelijke uitgebreide compatibiliteit een voordeel.

Zeer populair

Van alle websites op het internet draaien er naar schatting tientallen procenten op PHP. Dat komt oppervlakkig gezien ook omdat bijvoorbeeld het zeer populaire content management system WordPress op PHP is gebaseerd, maar de echte reden is dat PHP nog veel meer voordelen voor ontwikkelaars en gebruikers heeft dan hierboven genoemd. Zo is het open source, vrij eenvoudig te leren voor beginners en staat het over het algemeen bekend als een stabiele en veilige codetaal.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact