Plug-in, wat is dat voor iets?

webkrunch wiki plugin

Wat is een plug-in?

Een plug-in is een uitbreiding van een computerprogramma, en wordt ook wel een invoegtoepassing genoemd. Dergelijke toepassingen dienen meestal om een software programma verder uit te breiden, of het aantal beschikbare functies te verhogen.

Op zich heeft een plug-in een hosting app nodig om te functioneren, en kan het dus niet alleen werken. Er bestaan wel een aantal stand-alone versies van plug-ins, maar deze worden nauwelijks toegepast bij bekende software.

De opbouw en toepassing van de plug-in

Het woord plug-in is Engels en betekent letterlijk: ‘iets dat wordt toegevoegd’. Het is een relatief algemene term, en kan betrekking hebben op zowel een apart programma als een script of een dynamic link. Plug-ins zijn doorgaans opgeslagen in een aparte map binnen het programma.

Plug-ins worden door browsers gebruikt om bepaalde gegevens op een website te tonen. De meest voorkomende vormen van data zijn:

  • QuickTime video’s
  • 3D-VRML-beelden
  • animaties van Flash Player
  • Java

In deze gevallen moet een plug-in meestal geïnstalleerd worden, voor deze kan worden gebruikt. Soms is het mogelijk voor gebruikers om extra plug-ins toe te voegen, waardoor er dus heel wat vrijheid is met betrekking tot verdere ontwikkeling van software.

Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van plug-ins

Hoewel plug-ins een handige tool zijn om programma’s uit te breiden en het gebruik ervan eenvoudiger en multifunctioneler te maken, is er ook een keerzijde aan de medaille. Ze zijn, net als andere programma’s, immers kwetsbaar voor beveiligingslekken en dergelijke. Dit kan op de lange termijn veiligheidsrisico’s in de hand werken, en vaak zelfs op grote schaal.

Om zich hiertegen te beschermen moeten de plug-ins altijd up to date gehouden worden. Daarbij kan men ze ook ‘sandboxen’ of gewoon tijdelijk uitschakelen. Plug-ins zoals Adobe Flash Player of Java zijn erg populair, maar dat betekent ook dat ze vaak gebruikt worden om malware te verspreiden op computers. Hier een goede bescherming tegen zoeken is dan ook van groot belang om niet aan de risico’s blootgesteld te worden!

Wilt u nog meer halen uit uw bestaande software en programma’s? Door middel van de juiste plug-ins breidt u uw software verder uit, zodat deze nog beter presteren en meer functionaliteiten hebben!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact