RAM, wat is dat?

webkrunch wiki ram

Random-Access memory, ofwel werkgeheugen, slaat tijdelijk alle bewerkingen van een computer op. Wat RAM precies is en hoe het werkt, lees je hier!

Random-Access memory

Letterlijk vertaald is dit geheugen met willekeurige toegang. In de volksmond ook wel werkgeheugen, of RAM-geheugen genoemd, wat een tautologie is. Aangezien de M in RAM al staat voor geheugen (memory). Werkgeheugen is de meest toepasselijke naam. Het grote voordeel, ten opzichte van een (harde) schijf, is dat RAM veel sneller geheugen is.

RAM is opgebouwd uit een heleboel transistoren, net als een processor. Gebruik je grote programma’s, of meerdere programma’s tegelijk? Dan kan het zijn dat niet de gehele bewerking in het RAM past. Hierdoor zal er geheugen vrijgemaakt moeten worden, wat tijd kost. Een upgrade van het RAM zal direct voor een sneller verloop zorgen.

Hoe werkt RAM?

Van de snelheid van een harde schijf moet je het niet hebben. Bestanden zullen nooit snel genoeg kunnen werken, wegens de beperkingen van de draaiende schijf. Alle bestanden en programma’s die je gebruikt, bewerkingen die je doet, worden verwerkt door RAM verwerkt.

RAM heeft spanning nodig om te werken. Zodra de computer uitgaat, is de informatie dus verloren. RAM is dus in feite een tijdelijke opslag, om zo de processen sneller te laten verlopen.

ROM

Naast RAM is er ook nog ROM, een Read-Only Memory. Oftewel een Alleen-Lezen RAM. Het geheugen kan niet gewijzigd worden, maar kan wel bewaard blijven zonder spanning. Doordat het ROM relatief traag is, en niet goedkoper, sneller en kleiner gemaakt kon worden, daalde de toepassing van ROM na 2003.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact