Responsive web design, wat is dat?

webkrunch wiki responsive website

Responsive web design is een manier van websites ontwerpen en bouwen die er op gericht is om op elk mogelijk apparaat een optimale kijk- en gebruikservaring te bieden. Denk hierbij aan gemakkelijk leesbare content en een minimale noodzaak voor de gebruiker om te scrollen en andere extra handelingen te verrichten.

Responsive web design en scherm resoluties

Een van de belangrijkste uitdagingen voor responsive web design is de gigantische variëteit aan schermresoluties waarop gebruikers tegenwoordig uw website of content bekijken. Niet alleen zijn er pc’s en laptops in talloze verschillende schermresoluties, ook worden er aan de lopende band nieuwe apparaten ontwikkeld die elk hun eigen resolutie hebben. Mobiele telefoons, tablets of zelfs wearables komen met hun eigen schermen die niet enkel in resolutie, maar ook in oriëntatie verschillen. Zo is het al lang niet meer vanzelfsprekend dat iemand uw website in landschap oriëntatie bekijkt, maar kan dit ook in portret formaat of zelfs een vierkant georiënteerd scherm gebeuren.

Het belang van responsive web design voor SEO

Hoewel de precieze manier waarop zoekmachines als Google hun rankings opbouwen veelal streng bewaakte geheimen zijn, licht de Amerikaanse zoekgigant af en toe een tipje van de sluier op. Zo heeft Google meerdere malen toegegeven dat zoekopdrachten op een mobiel apparaat websites bevoordelen die goed op dat apparaat worden weergegeven. Hoewel dit in theorie ook een aparte mobiele website zou kunnen zijn, heeft responsive web design het voordeel dat de website voor elk mogelijk apparaat dezelfde HTML en url gebruikt. Hierdoor worden eventuele backlinks niet over verschillende url’s voor verschillende apparaten verdeeld en zou een responsive website beter moeten ranken dan een verzameling losse url’s voor verschillende versies van uw website.

Bounce rate verbeteren met responsive web design

Ook wanneer uw website hoog in de rankings verschijnt voor uw gekozen keywords, kan een slechte gebruikservaring op mobiele apparaten zorgen voor een hoge bounce rate. Niet alleen is dit slecht voor de uiteindelijke conversie, ook zullen zoekmachines na verloop van tijd uw hoge bounce rate gebruiken om uw pagina’s lager in de zoekresultaten te plaatsen. Heeft u een relatief hoge bounce rate voor mobiele gebruikers die uw website bezoeken? Dan is responsive web design veelal de oplossing.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact