SEM – Search Engine Marketing, wat is dat?

webkrunch wiki sem

SEM of ‘search engine marketing’ is het promoten van websites of webpagina’s door de zichtbaarheid van deze pagina’s in de zoekresultaten te verbeteren. Dit kan zowel op organische wijze, door het toepassen van SEO, als door te betalen en SEM toe te passen. Veel ondernemingen die voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van het internet zullen beiden toepassen in een complete SEM strategie.

Hoe verschilt SEM van SEO of SEA?

SEM of zoekmachine marketing is de overkoepelende term voor:

  • SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Hierbij worden onder andere content optimization en linkbuilding toegepast om de ranking van een website in de organische zoekresultaten te verbeteren.
  • SEA, oftewel ‘search engine advertising’. Dit is het gebruik van betaalde advertenties binnen de zoekresultaten om zo op bepaalde keywords (beter) gevonden te worden.

Een gedegen SEM strategie bestaat uit beide onderdelen, waarbij SEA veelal eerder directe resultaten zal opleveren en SEO een investering in de lange termijn is.

SEM tips en trucs

Hoewel een volwaardige SEM strategie veelal opgezet zal moeten worden door een internet marketing bureau met ervaring met online marketing en zoekmachine optimalisatie, zijn er ook enkele stappen die u zelf kunt nemen. Zo is het allereerst zaak uw website te optimaliseren voor de zoektermen waarop u gevonden wilt worden, waarna wat simpele linkbuilding ook door de leek prima uit te voeren is. Neem bijvoorbeeld contact op met relevante websites om links naar uw pagina’s te plaatsen, maar houd wel in de gaten dat uw linkprofiel een belangrijke rol speelt in uw ranking: Als u iets verder bent is linkbuilding vaak beter uit te besteden aan professionals.

Wanneer u besluit betaald te gaan adverteren bij zoekresultaten is het vooral belangrijk dat u goed weet wat een bezoeker oplevert en hoeveel u dus voor een bezoeker kunt betalen. Zorg dat u clicks koopt die converteren naar betalende klanten en houd in de gaten dat u niet meer betaalt dan de gebruiker uiteindelijk oplevert. Hiervoor moet u natuurlijk wel weten wat een gebruiker oplevert. Dit meet u in de meeste gevallen door het gebruik van Google Analytics of een andere web- en business analytics pakket.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact