SERP, wat is dat?

webkrunch wiki serp

SERP is de afkorting van ‘search engine result page’, oftewel de pagina met zoekresultaten die een zoekmachine als Google u toont nadat u een zoekopdracht hebt ingegeven.

Search engine result pages (SERP): Hoe werken ze?

Een SERP bestaat gewoonlijk uit twee soorten content: Organische zoekresultaten en betaalde resultaten. Organische zoekresultaten zijn de lijsten met webpagina’s die worden getoond aan de hand van de zoekalgoritmes van de zoekmachine in kwestie. Dit zijn geavanceerde stukjes software die aan de hand van verschillende kenmerken proberen bij elke zoekopdracht de meest relevante resultaten te tonen. De betaalde resultaten worden getoond gebaseerd op de zoekopdracht en een ‘blinde veiling’, waarbij zoekmachines automatisch de maximale CPC’s van verschillende adverteerders vergelijken.

Wat is de Knowledge Graph in SERP?

De knowledge graph is een relatief recente toevoeging aan de SERP. Bij sommige zoekopdrachten toont Google rechts of bovenin de zoekresultaten een samenvatting van relevante informatie over de zoekopdracht. Dit kan biografische informatie zijn wanneer op een politicus of artiest wordt gezocht, maar kan ook het adres plus de openingstijden van een fysieke winkel zijn waar een gebruiker naar zoekt.

Betaalde resultaten in SERP

In tegenstelling tot de webpagina’s en informatie die op organische wijze door een zoekalgoritme wordt bepaald, zijn betaalde zoekresultaten enkel te zien omdat een adverteerder hiervoor betaalt. In het verleden waren de enige betaalde zoekresultaten die je op een SERP tegenkwam korte tekstadvertenties die sterk leken op organische zoekresultaten. U kwam deze betaalde resultaten boven of rechts van de normale zoekresultaten tegen. Tegenwoordig is er dankzij Google Shopping, advertentie extensies, retargeting en dergelijke uitbreidingen steeds meer variatie in de wijze waarop deze betaalde resultaten weergegeven kunnen worden.

SERP en SEO

In SEO is een hoge ranking op de SERP het uiteindelijke doel. Om dit te bereiken wordt veelal een combinatie van content optimization en link building ingezet, met als doel om door zoekalgoritmes als relevant voor bepaalde keywords te worden beoordeeld. Belangrijk hierbij is echter wel rekening te houden met het feit dat een SERP veelal uniek is: Een zelfde zoekopdracht kan tweemaal verschillende resultaten opleveren, doordat factoren als oud zoekgedrag, locatie en demografische informatie worden meegenomen in het bepalen van de ranking.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact