Een server, wat is dat?

webkrunch wiki server

Servers worden veel gebruikt voor opslag van bestanden, maar ook zijn er webservers en mailservers. Wat doen de servers precies? Je leest het hier!

Server

Met een server wordt oorspronkelijk een fysieke computer bedoeld. Een computer kent echter één eindgebruiker. Een server wordt over het algemeen door meerdere computers gebruikt. Wanneer je op het internet naar een website toegaat, maak je verbinding met een webserver (computer). Hierdoor kun je de website bekijken op jouw apparaat.

Verschillende soorten servers

Naast de webserver kan een server ook gebruikt worden voor opslag van gegevens. Denk aan grote cloud oplossingen zoals Dropbox, of Microsoft’s OneDrive. De bestanden die je hier opslaat, worden op servers opgeslagen. Vergelijkbaar met streaming servers, zoals de servers van Netflix en Spotify.

Mailservers

Mailservers zijn er om het mailverkeer te regelen. Voorbeelden zijn POP3, voor inkomende mail en SMTP, voor uitgaande mail. De mail gaat via deze servers van de verzender naar de ontvanger.

Servers in bedrijven

De meeste (grote) bedrijven maken gebruik van een centrale computer, via waar alles te regelen is. Vaak draaien er op deze computer meerdere servers, zoals webservers, mailservers en opslagservers. Hierdoor is alles voor iedereen benaderbaar.

Aangepaste hardware

Een server is dus een computer, maar niet zoals de computer die we dagelijks gebruiken. Servers worden over het algemeen voorzien van andere en betere hardware, om hun taak zo goed mogelijk te kunnen doen.

Een processor is het belangrijkste onderdeel van een server, om de rekenkracht van de server te vergroten. Verder worden er grotere moederborden gebruikt, om meer processors op aan te kunnen sluiten. Een server beschikt daarnaast over grote hoeveelheden RAM-geheugen, ook wel bekend als werkgeheugen.

Cloud servers

Vandaag de dag hoeft een server niet meer één fysieke computer te zijn. Door middel van software is het mogelijk om meerdere servers op dezelfde computer te laten draaien. Een groep servers wordt ook wel een server cloud genoemd. Cloud hosting is hier een goed voorbeeld van.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact