SFTP, wat is dat?

webkrunch wiki sftp

SFTP is een afkorting van Secure File Transfer Protocol. Via SFTP kunt u twee computers met elkaar verbinden, om vervolgens bestanden uit te kunnen wisselen. Doorgaans gaat het om een verbinding tussen een server (bijvoorbeeld van een webhost) en de eigen computer. Om bestanden op de server te kunnen zetten, maakt u met de eigen computer verbinding met de SFTP-server.

SFTP: een veilige verbinding

Er zijn ook andere manier om dergelijke gegevens uit te kunnen wisselen. Ook FTP (File Transfer Protocol) en FTPS (File Transfer Protocol SSL) worden veel gebruikt. De basis van al deze verbindingen is hetzelfde. Het grote verschil tussen FTP en SFTP is dat er bij die laatste een beveiligde verbinding gebruikt wordt. De gegevens worden namelijk gecodeerd verzonden. Ook bij FTPS wordt er gebruik gemaakt van enscryptie. Bij een FTPS-verbinding moet u bij het verbinden echter ook aangeven dat je gebruik wilt maakt van een beveiligde verbinding. Wanneer u dit niet apart aangeeft, wordt de informatie niet-versleuteld verzonden. Bij SFTP hoeft dit niet apart te worden aangegeven, waardoor u altijd verzekerd bent van een veilige verbinding.

Check je verbinding

Weet je niet via welke verbinding uw website loopt? Dit kunt u checken bij je webhost. Bij een SFTP-verbinding begint het hostadres met sftp://. Daarnaast wordt er poort 22 of poort 2222 gebruikt, in plaats van poort 21 bij een FTP-verbinding. Heeft u nog een FTP-verbinding? Dan is het vanwege de veiligheid aan te raden om dit te (laten) wijzigen. Zo kan iemand die uw wachtwoord heeft of hackt, simpel inloggen via een FTB-verbinding. Dit is op een SFTP-verbinding veel lastiger, omdat alle gegevens versleuteld worden.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact