Sitemap, wat is dat?

webkrunch wiki sitemap

Een sitemap is een geordende websitepagina met daarop een duidelijk overzicht van de inhoud van de website of het domein.

Doel van een sitemap

Voor een kleine website met een beperkt aantal pagina’s is het aanmaken van een sitemap meestal niet nodig. Maar als de website zich naar verloop van tijd uitbreidt, dan kan het voor zowel de bezoeker als de zoekmachine (webcrawlers) moeilijker worden om alle relevantie informatie te vinden.

Om de indexatie van de pagina’s niet in de weg te staan en de bezoekers van de website te helpen met het zoeken en vinden van belangrijke informatie, is het mogelijk om een sitemap aan te maken. Dit kan op verschillende manieren. Handmatig door zelf een overzicht te typen met daarin links naar de betreffende pagina’s, of door het aanmaken van een XML-sitemap.

XML-sitemap aanmaken

Het aanmaken van een geordende pagina met behulp van XML is aan te raden als de website veel en moeilijk te bereiken pagina’s bevat. Dit kunt u eenvoudig zelf doen door gebruik te maken van de online XML-generator van Google.

Is de pagina in XML klaar, dan is het belangrijk om deze zelf nog eens helemaal door te lezen en handmatig aan te passen als dat nodig is. De volgende stap is het aanmelden van de map bij een zoekmachine zoals Google. Dit kan bijvoorbeeld via Google Webmaster Tools.

Crawlfouten voorkomen

Als een zoekbot of spider fouten tegenkomt kan dit consequenties hebben voor de vindbaarheid van de site. Oorzaken zijn meestal te vinden in het ontbreken van een beveiligingscertificaat, een 404-error, of een pagina die is verwijderd maar nog wel voorkomt in de zoekresultaten.

Een goed opgestelde XML-sitemap kan deze problemen voor een groot deel voorkomen. De URL van de pagina die is verwijderd kan doorgestuurd worden naar een andere URL om een crawlfout te voorkomen.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact