Smileys, van waar komt dat?

webkrunch wiki smileys

Smileys en waar ze vandaan komen

Een smiley is, zoals de naam zelf zegt, een afbeelding van een lachend gezichtje. Tegenwoordig wordt de term ‘smiley’ echter voor tal van andere gezichtjes gebruikt, maar het gaat wel altijd om een iconisch tekeningetje van een gezicht met een herkenbare emotie of gemoedstoestand.

Vaak bestaat er onduidelijkheid over het verband of de gelijkenis tussen een smiley en een emoticon. Eigenlijk is een smiley dat uit ASCII-tekens bestaat, een emoticon. Smiley wordt vaker dan niet (onterecht) gebruikt als synoniem voor emoticon.

De geschiedenis van de smiley

Het woord smiley vertoont een lineaire inburgering met de ontwikkeling van het internet. Naarmate steeds meer mensen gebruik gingen maken van het internet, halverwege de jaren 90, stak de smiley ook steeds vaker de kop op. Vooral bij jongeren was dit fenomeen in trek. Leuk weetje: voor de opkomst van het woord smiley sprak men in Nederland van ‘lachebekje’.

De betekenis van smileys

Een smiley bestaat doorgaans uit een geel of anderskleurige cirkeltje dat als gezicht fungeert, met daarin twee stipjes die de mond en de ogen moeten voorstellen. Natuurlijk hangt de opbouw van de smiley volledig af van welke emotie er mee uitgebeeld moet worden (en dan verschilt vooral de stand van de mond).

Smileys worden doorgaans gebruikt om een boodschap van extra intonatie te voorzien. Bij geschreven tekst kunnen immers nogal snel misverstanden ontstaan over de bedoelde boodschap, en een smiley geeft daar meer duidelijkheid over.

Hoe dan ook is de smiley een bekend fenomeen binnen het internet, en bestaan er oneindig vele variaties op. Naast de tekstvariant van de smiley, ‘ ☺️ ‘, bestaan er ook tal van geanimeerde versies die nog duidelijker weergeven welke emotie ermee bedoeld wordt. Smileys bestaan zelfs al als standaard karakters op IBM computers en opvolgers.

De smiley: meer dan gewoon een leuk lachend gezichtje. Online marketing wordt zoveel eenvoudiger en efficiënter dankzij het gebruik van smileys en andere emoticons, die de intonatie van eender welke boodschap duidelijker maken!

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact