Socket? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

webkrunch wiki socket internet

Een socket is een software-object dat fungeert als eindpunt en een bidirectionele netwerkcommunicatieverbinding tot stand brengt tussen een server-side en een client-side programma. In UNIX kan een socket ook worden aangeduid als een eindpunt voor communicatie tussen processen (IPC) binnen het besturingssysteem (OS).

In Java vertegenwoordigen socketklassen de communicatie tussen client- en serverprogramma’s. Socketklassen verwerken client-side communicatie en server-socketklassen verwerken server-side communicatie.

Toegang tot het net

Meestal worden URL’s en hun verbindingen gebruikt om toegang te krijgen tot internet, maar soms vereisen programma’s een eenvoudige communicatieverbinding tussen de client van het programma en de server. Deze rol zou worden geassocieerd met een socket die de client- en serverzijde van het programma zou verbinden.

Wanneer een client communicatie met de server tot stand brengt, bijvoorbeeld door de database te bevragen, wordt een betrouwbare server en clientverbinding tot stand gebracht via een TCP-communicatiekanaal. Bij dit type communicatie kunnen de client en de server lezen of schrijven op sockets die zijn gekoppeld aan een specifiek communicatiekanaal.

Twee typen sockets

Sockets zijn voornamelijk ingedeeld in twee typen: actief en passief. Actieve stopcontacten zijn verbonden met de externe actieve stopcontacten via een open dataverbinding. Als deze verbinding wordt gesloten, worden de actieve sockets op elk eindpunt vernietigd. Passieve stopcontacten zijn niet aangesloten; in plaats daarvan wachten ze op een inkomende verbinding die een nieuwe actieve socket zal opleveren.

Geen poort

Hoewel er een nauwe relatie bestaat tussen een socket en een poort, is de socket eigenlijk geen poort. Elke poort kan een enkele passieve socket hebben die wacht op inkomende verbindingen en verschillende actieve sockets, elk met een open verbinding in de poort.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact