SSH, wat is dat?

webkrunch wiki ssh

SSH is een afkorting voor Secure Shell. SSH is een netwerkprotocol dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee servers of computers, zelfs wanneer er contact is via een onveilige verbinding. Door de versleuteling van gegevens is het voor buitenstaanders praktisch onmogelijk om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen.

Met behulp van SSH kunt u ook vanaf een andere computer op een veilige manier inloggen op bijvoorbeeld een VPS. SSH vervangt oudere netwerkprotocollen, zoals telnet, die nog geen encryptie hebben. In vergelijking met die oudere netwerkprotocollen is SHH daardoor dus een stuk veiliger.

Hoe werkt SSH?

Om gegevens te versleutelen wordt bij SHH gebruik gemaakt van ‘public-key cryptography’. Op het moment er een verbinding tot stand komt, worden gegevens door middel van symmetrische cryptografie gecodeerd. Alleen de servers of computers waartussen de verbinding loopt, kennen de sleutel van deze codering. Mocht het zo zijn dat er onbevoegden inloggen op het netwerk, dan zal het door de versleuteling niet lukken om gegevens zoals wachtwoorden te ontvreemden.

Hoe gebruikt u SSH?

Wanneer u weet dat u werkt via een onveilige verbinding, kan werken met SSH een oplossing zijn. Om SSH te kunnen gebruiken, zult u eerst een SSH-cliënt moeten downloaden in Windows. Na installatie is een wachtwoord of SSH-key nodig om in te loggen. Daarna kan er contact gezocht worden met een ander apparaat, zoals de server van de webhost. Daarvoor is het wel belangrijk dat uw webhost SSH ondersteunt. Het werken met SSH gaat op basis van commando’s.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat gebruikers met weinig of geen programmeerervaring regelmatig het idee hebben dat hun kennis onvoldoende is om met het programma te werken. Op internet zijn echter duidelijke handleidingen terug te vinden. Versleuteling kan eventueel ook op domeinniveau plaatsvinden. Dit is handig wanneer er meerdere gebruikers toegang hebben tot een domein. Gegevens kunnen dan afgeschermd worden voor de andere gebruikers.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact