Trojan Horse, in welke stal staat dat?

webkrunch wiki trojan horse

Een Trojan Horse (Trojaans paard) is een programma dat op het eerste gezicht nuttig en veilig lijkt. Wanneer het programma echter op de harde schijf staat, kunnen hackers toegang krijgen tot de computer.

Oorsprong term Trojan Horse

De term Trojan Horse komt uit de Griekse mythologie. Het verhaal gaat dat Griekse soldaten zich verstopten in een groot houten paard, dat werd binnengereden in de stad Troje. Toen het donker werd kwamen de soldaten naar buiten, openden de poorten van de stad voor het Griekse leger en namen Troje in.

Het Trojaanse paard uit de computerwereld werkt op dezelfde wijze. Het dringt als zogenaamd veilig programma de computer binnen. Nadat het op de harde schijf terecht is gekomen, geeft het hackers de kans op de computer in te nemen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld wachtwoorden en inloggegevens achterhalen, of zelfs de computer laten crashen.

Trojan Horse op de computer

Een Trojan Horse lift vaak mee in een bijlage van e-mail. Wanneer het programma uit de bijlage wordt gedownload op de computer, komt de Trojan Horse automatisch mee. Een Trojan Horse kan zich, in tegenstelling tot een worm, niet zelfstandig verplaatsen naar andere computers. Maar wanneer de mail met geïnfecteerde bijlage wordt doorgestuurd naar anderen, kan het ook op de computers van die ontvangers terecht komen.

Trojan Horse voorkomen

Er zijn verschillende manier om Trojan Horses te voorkomen. Een belangrijke eerste stap is om niet iedere e-mailbijlage zomaar te openen. Twijfelt u over herkomst of inhoud van een bijlage? Dan kan het verstandig zijn deze niet te openen. Met behulp van speciale anti-trojan-scanners kunt de computer scannen op Trojaanse paarden.

Ook sommige virusscanners kunnen dit doen. Daarnaast is het ook mogelijk om handmatig naar indringers op de computer te zoeken. Dit kan door te checken of en welke programma’s er opgestart worden.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact