User acquisition, wat is dat?

webkrunch wiki user acquisition

User acquisition is een term die veelal in app- en online marketing wordt gebruikt om de activiteiten aan te duiden die worden ontplooid om nieuwe gebruikers aan te trekken.

Wat is het verschil tussen user acquisition en online marketing?

Online marketing is een breed begrip dat op vele verschillende activiteiten toegepast kan worden, zolang er maar gebruik wordt gemaakt van online kanalen om een marketing boodschap te verspreiden. User acquisition is compleet toegespitst op het aantrekken van nieuwe gebruikers en is daarnaast onderscheidend doordat user acquisition per definitie zeer goed doorgemeten wordt. User acquisitie is, meer nog dan bij enige andere vorm van marketing, data-gestuurd.

User acquisition en ‘cost to acquire customers’ (CAC)

De cost to acquire customers (CAC) is één van de belangrijkste cijfers voor iedere user acquisition inspanning. De CAC neemt de totale uitgaven aan het aantrekken van nieuwe gebruikers en deelt deze door het aantal nieuwe gebruikers om zo de kosten per gebruiker te berekenen. Is de CAC lager dan de revenue per user (RPU)? Gefeliciteerd: U verdient meer aan uw inspanningen dan dat deze kosten. Is uw CAC hoger dan uw RPU? Dan verliest u op elke nieuwe gebruiker geld en zult u moeten gaan sleutelen. De kosten per nieuwe gebruiker zullen omlaag moeten of u moet met funnel optimalisatie de opbrengst per gebruiker doen toenemen.

User acquisition en ‘growth hacking’

Met de opkomst van user acquisition wordt ook veel gesproken over growth hacking. Growth hacking is de ‘kunst’ van het inzetten van technologische, organisationele en fundamentele verbeteringen om zo de influx van nieuwe gebruikers te doen toenemen. In veel gevallen is growth hacking een trendy manier om te spreken over activiteiten als funnel optimization, inbound marketing en andere vormen van user acquisition. In feite is er echter geen wezenlijk verschil en is het einddoel voor al deze activiteiten gelijk.

User acquisition tips voor beginners

Wanneer u start met user acquisition is het veelal goed om enkele basisprincipes toe te passen:

  1. Praat met (potentiële) klanten en ontdek wat hun behoeftes zijn, waar u ze kunt bereiken en verzamel zoveel mogelijk aanvullende informatie
  2. Maak gebruik van uw eigen netwerk om te zorgen dat er over uw product, dienst of website gesproken wordt
  3. Wees niet bang om gratis producten en diensten te leveren wanneer je een duidelijk voordeel krijgt in de vorm van persaandacht of simpelweg een krachtige backlink voor je SEO activiteiten

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact