Een XML sitemap, wat is dat?

webkrunch wikiml sitemap

Een website heeft vaak zowel een pagina sitemap als een XML sitemap. De eerste is speciaal bedoeld voor bezoekers, om meer overzicht te bieden en een makkelijke inzage in de diverse pagina’s op een website. De XML sitemap is onzichtbaar voor bezoekers. Deze is speciaal opgesteld voor zoekmachines. XML staat voor eXtended Markup Language.

Waarom is een XML sitemap belangrijk?

Om bezoekers naar uw website te trekken, is het belangrijk dat die website wordt weergegeven door de zoekmachines. Via een XML sitemap kan een zoekmachine uw website gemakkelijk vinden en indexeren. Vooral Google en Bing zijn hierbij belangrijke spelers. Deze veelgebruikte zoekmachines geven uw website zo een plaatsje in de rij en zorgen ervoor dat u wordt weergegeven bij de zoekresultaten wanneer er op een bepaalde term gezocht wordt.

Is een XML sitemap verplicht?

Een XML sitemap is niet verplicht, maar maakt het de zoekmachines wel een stuk makkelijker. Ook zonder deze sitemap zal de zoekmachine uw website wel vinden, maar dan komt die een stuk lager in de zoekresultaten terecht. Eigenlijk is een sitemap te vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. Zoals een lezer sneller inzicht heeft in de structuur van een boek, doorziet de zoekmachine de opzet van een website eerder.

Welke gegevens komen terecht in een XML sitemap?

In de XML sitemap worden diverse gegevens weergegeven. Het eenvoudigst is om een speciaal XML-bestand aan te maken met de nodige URL’s van de website. Vaak worden hierbij ook meteen de metagegevens vermeld. Zo komt er bijvoorbeeld uit naar voren hoe belangrijk de URL is ten opzichte van andere URL’s binnen de website, wanneer de informatie op de betreffende pagina voor het laatst is bijgewerkt en hoe regelmatig er wijzigingen worden doorgevoerd. Met deze informatie kan de zoekmachine de website eenvoudig indexeren. Wanneer er sprake is van een duidelijke XML sitemap zal een zoekmachine de website makkelijker kunnen doorzoeken en zal dit ook vaker gebeuren. Zo komen ook nieuwe pagina’s veel sneller in de zoekresultaten terecht.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact