Z-Index, wat is dat?

webkrunch wiki z index

Z-Index, wat is dat?

Tijdens het bouwen van een website wordt er met heel veel elementen gewerkt. Er is sprake van pagina’s, van categorieën en natuurlijk ook van een index. Tijdens het bouwen van een website wordt er ook gebruik gemaakt van code. De codes zorgt ervoor dat de website op een goede manier wordt opgebouwd en dat iedereen die de website bezoekt ook hetzelfde te zien krijgt. De code moet kloppen, omdat er anders geen goede website wordt weergegeven. Toch kan het dat het wel eens voorkomt dat er verschillende lagen van de website boven elkaar komen te liggen. Een Z-Index zorgt ervoor dat dit niet gebeurd.

Lagen boven elkaar

Een website moet kloppen. Dit betekent dat er altijd een pagina moet worden weergegeven waar om wordt gevraagd. Als lagen van een website boven elkaar komen te liggen, kan het dat de bezoeker totaal niet te zien krijgt waar hij om heeft gevraagd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er foute weergaven worden gegenereerd. Om dit te voorkomen, is er de CSS Z-index in het leven geroepen. Deze kan ervoor zorgen dat het opstapelen van lagen niet mogelijk is. Het is een soort indexering waardoor lagen precies op de aangegeven posities blijven liggen. Op deze manier wordt de website precies zo weergegeven zoals de bedoeling is.

Z-Index, hoe werkt het?

Maar hoe werkt dat nou precies? De gebruiker maakt een index, genaamd de z-index. Hierin wordt precies aangegeven welke laag bovenop welke andere laag moet komen te liggen. Dus hoe lager het getal van de laag, hoe lager deze ligt. Lagen kunnen ook een cijfer 0 hebben. Deze lagen liggen vanzelfsprekend helemaal onderop. Dit zijn vaak lagen zonder een index. Zelfs het geven van negatieve waardes is mogelijk. Deze negatieve lagen komen onder alle andere lagen terecht.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact