Een ZIP-file, wat is dat?

webkrunch wiki zip

ZIP, het comprimeren van bestand tot één ZIP-bestand. Hoe komt een ZIP-bestand tot stand en hoe is deze techniek opgebouwd? Lees het snel in dit artikel!

ZIP, wat is dat?

ZIP is een bestandstype dat het toelaat om één of meerdere bestanden te bundelen in 1 ZIP-bestand. Doordat de bestanden worden gebundeld en worden gecomprimeerd, scheelt het een hoop ruimte. Vooral interessant voor het versturen van grotere hoeveelheden bestanden en/of data. De extensie van een ZIP-bestand is .zip

Werking ZIP

Een ZIP-bestand kent een aantal eigenschappen. De volgende eigenschappen zorgen voor de opbouw van een ZIP-bestand:

  • Compressie is één van de belangrijkste eigenschappen. Hier wordt een variatie op het LZW-algoritme voor gebruikt.
  • Structureel archiveren, door bestanden te archiveren en de huidige structuur te behouden, is het eenvoudiger om de bestanden te verspreiden. Zonder dat er belangrijke inhoud wordt vergeten.
  • CRC is een controlemechanisme. Hierdoor worden eventuele fouten in gegevens voorkomen.
  • Encryptie, versleuteling van het ZIP-bestand.

ZIP alternatieven

Het ZIP-bestand werd in 1989 geïntroduceerd, en is dus al een vrij oude techniek. Desondanks nog veel gebruikt, en het doet nog steeds wat het moet doen. RAR, bekend als WinRAR bij Windows gebruikers, en 7zip (.7z) comprimeren beduidend beter dan ZIP.

Zippen

Zippen is zelfs als werkwoord opgenomen in het woordenboek. De definitie is (computerbestanden) comprimeren. ZIP-bestanden worden vooral gebruikt op Windows- en DOS-systemen. WinZIP is speciaal ontwikkeld voor Windows, en ondersteunt naast ZIP nog meer bestandsindelingen.

Inmiddels is de techniek dus redelijk ingeburgerd. In de hedendaagse versies van Windows is er geen noodzaak meer voor een apart (Win)ZIP programma. Het is mogelijk om, met geïntegreerde Windows software, een ZIP-bestand zonder speciaal programma uit te pakken, of in te pakken.

02KlantentevredenheidWat onze klanten van ons denken?

Rob Swolfs

Recensie via Sortlist
"WebKrunch bouwde de volledige website van mijn bedrijf. Maatwerk tot in de puntjes, dat moet gezegd. Zowel op het gebied van functionaliteiten, SEO als design werden mijn aanwijzingen stipt gevolgd. En als dat niet gebeurde, was daar een bijzonder goede reden voor, onderbouwd met advies dat hout sneed - en, toegegeven, dat het eindresultaat gewoon beter maakte. "

Ilse Sneyders

Recensie via Google
"Er werd echt geluisterd en op maat van mijn noden en doelpubliek een concept uitgewerkt. Veel terugkoppeling en mogelijkheid tot eigen inbreng."

Katleen Eeckels

Recensie via Facebook
"Ik ben héél tevreden over mijn nieuwe website. Goede en snelle service! De website was voor de deadline klaar. Ik heb er positieve reacties over gekregen."

Wilt u meer klanten aantrekken via uw website, beter scoren in de zoekmachines of écht communiceren via sociale media?

Contact